BMW Malaysia telah mengumumkan bakal melancarkan model X2, iaitu kenderaan Premium Compact Sports Activity Coupe yang pertama dilancarkan oleh pengeluar kenderaan berprestij ini, pada 21 Mac ini untuk pasaran tempatan. Difahamkan, kita bakal menerima X2 bagi model sDrive20i, dengan kulit Dakota berwarna Magma Red baharu.

Menurut Pengarah Urusan dan CEO BMW Group Malaysia Harald Hoelzl berkata, “Kami berharap untuk terus memperkembangkan rangkaian BMW X melalui BMW X2 yang lebih ekstrovert. Kenderaan Premium Sports Activity Coupe kami yang terbaharu ini lebih menonjol dan akan mewujudkan impresi yang tersendiri di seluruh negara. BMW X2 adalah untuk golongan yang berani dan berbeza, iaitu individu-individu yang sentiasa bersedia untuk menghadapi segala cabaran.”

Selepas diperkenalkan di peringkat global pada hujung Oktober lalu, ini merupakan model pertama X2 yang berdasarkan versi sporty bagi F48 X1, yang bakal menyertai barisan SUV coupe seperti X4 dan X6. Namun tidak seperti dua model tersebut yang lebih besar berbanding model SUV biasa X3 dan X5, bagi X2 ini juga kelihatan berkongsi sedikit gaya daripada X1. Malah BMW turut menggambarkannya sebagai model kendiri baharu.

Dua elemen signifikan bakal ditampilkan iaitu gril ‘kidney’ BMW trapezoid yang dipertingkatkan dan juga kekemasan M Sport X baharu. Di mana grilnya telah diposisikan sedikit ke atas, dan lebih lebar dari atas ke bawah, sementara pakej unik gabungan dengan elemen rekaan daripada barisan BMW M dan X.

Bentuk X2 juga pastinya menjadi tarikan, biar pun bahagian belakangnya tidaklah landai seperti X4 dan X6, namun ia memiliki “garisan bumbung dengan gaya-coupe serta grafik tingkap yang menarik”. Malah ia juga nampak pendek dan tujuh sentimeter lebih rendah berbanding X1.

Di dalamnya, X2 juga berkongsi binaan kejuruteraan seperti papan pemuka X1. Namun ia memang cukup bergaya, dengan penampilkan konsol tengah dan beberapa penampilan premium termasuk jahitan kontras dan material yang digunakan (Sensatec, gentian-mikro dan Alcantara). Bahagian but masih kekal seluas 470 liter.

Dibina dengan platform BMW UKL pacuan roda-hadapan, ia turut memiliki jarak roda yang sama seperti X1 (2,670 mm). Tiga pilihan enjin bakal ditawarkan iaitu sDrive20i, xDrive20d dan xDrive25d – dengan lebih varian yang bakal ditambah pada tahun hadapan termasuk sDrive18i tiga-silinder.

Bagi X2 sDrive20i, yang bakal diterima pasaran Malaysia kelak, dijanakan oleh enjin 2.0 liter turbo dengan kuasa 192 hp dan tork 280 Nm, yang menyalurkan kuasanya ke roda hadapan menerusi transmisi dwi-klac tujuh-kelajuan. Ia mampu dipacu dari 0-100 km/j dalam 7.7 saat, dengan penggunaan bahan api kombinasi dianggarkan 5.9 liter setiap 100 km.

Selain itu, varian diesel pula bakal menerima pacuan semua-roda secara standard, dipadankan dengan kotak gear automatik lapan-kelajuan. Kedua-dua varian xDrive20d dan xDrive25d turut berkongsi unit 2.0 liter turbodiesel, yang ditala bagi masing-masing mendapatkan 190 hp/400 Nm (0-100 km/j dalam 7.7 saat, 4.6 l/100 km) dan 231 hp/450 Nm (6.7 saat, 5.1 l/100 km).

BMW Malaysia turut memaklumkan, BMW X2 yang pertama boleh ditempah melalui app.bmw.com.my/x2 bermula hari ini, 16 Mac hingga 20 Mac 2018 dengan yuran tempahan sebanyak RM 3,000. Pemohon yang berjaya menempah kenderaan tersebut juga akan berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah ekslusif daripada BMW Malaysia seperti kunjungan ke BMW Alpine xDrive Driving Experience di New Zealand, slot di BMW M Track Day di Litar Antarabangsa Sepang, dan slot Advanced Module Course oleh BMW Driving Experience juga di Litar Antarabangsa Sepang.

GALERI: F39 BMW X2 xDrive20d M Sport X

GALERI: F39 BMW X2 sDrive20i M Sport