Hari ini, BMW Group Malaysia telah melancarkan kenderaan Premium Compact Sports Activity Coupe yang pertama keluarannya, BMW X2, untuk pasaran tempatan.

Menurut Pengarah Urusan dan CEO BMW Group Malaysia, Harald Hoelzl, “Model BMW X telah mendapat tempat di Malaysia. Tahun lalu sahaja, kami telah menghantar lebih 4,200 unit BMW X Series, sekaligus menyumbang sebanyak 39.6% daripada jumlah keseluruhan sebanyak 10,618 unit kenderaan BMW yang telah dihantar. Hari ini, kami berbangga dapat mengembangkan lagi portfolio BMW X di sini dengan model pertama bagi BMW X2.”

Bagi BMW X2 ini, Malaysia menerima varian BMW X2 sDrive20i M Sport yang dijanakan oleh enjin 2.0 liter TwinPower Turbo empat-silinder petrol dengan kuasa 192 PS dari 5,000 hingga 6,000 rpm dan tujahan tork 280 Nm dari 1,350 hingga 4,600 rpm, yang menyalurkan kuasanya ke roda hadapan menerusi transmisi Steptronic Sport dwi-klac tujuh-kelajuan. Ia mampu dipacu dari 0-100 km/j dalam 7.7 saat dan kelajuan maksimum pula mencecah 227 km/j. Manakala penggunaan bahan api kombinasi dianggarkan 5.9 liter setiap 100 km.

Ia juga didatangkan dengan suis Driving Experience Control yang membolehkan pemandu memilih mod COMFORT, ECO PRO dan SPORT mengikut kondisi pemanduan. Selain itu, BMW X2 ini turut dilengkapi Performance Control yang membolehkan kawalan enjin dan intervensi brek sewaktu kenderaan melalui selekoh.

Imej luaran yang sporty ditampilkan mempertaruhkan dua elemen signifikan iaitu gril ‘kidney’ BMW trapezoid yang dipertingkatkan dan juga kekemasan M Sport X baharu. Di mana grilnya telah diposisikan sedikit ke atas, dan lebih lebar dari atas ke bawah, sementara pakej unik gabungan dengan elemen rekaan daripada barisan BMW M dan X.

Reka bentuk lampu hadapan BMW X2 juga memperkukuhkan keterampilannya yang sporty. Suluhan lampu yang terdapat di bahagian dalam adalah lebih tajam berbanding lampu yang dipasang di bahagian luar, mewujudkan pemfokusan dan kelebihan dinamik. Selain lampu kabus LED, BMW X2 juga turut disertakan dengan lampu hadapan LED yang menawarkan fungsi pencahayaan untuk pemanduan pada waktu siang.

BMW X2 ini juga mempunyai corengan glos pada permukaannya dan emblem BMW yang terletak pada C-Pillars memberi penghormatan kepada tradisi penciptaan premium sports coupe oleh BMW. Pakej BMW M Aerodynamics juga disertakan dalam Sports Activity Coupe ini dengan trim tayar dan salutan pewarna pelindung pada permukaan kesemua pintu kereta tersebut.

Bentuk X2 juga pastinya menjadi tarikan, biar pun bahagian belakangnya tidaklah landai seperti X4 dan X6, namun ia memiliki “garisan bumbung dengan gaya-coupe serta grafik tingkap yang menarik”. Malah ia juga nampak pendek dan tujuh sentimeter lebih rendah berbanding X1.

BMW X2 juga ditampilkan dengan garisan BMW Individual High-Gloss Shadow dengan lambang BMW pada tiang-C. Pakej BMW M Aerodinamik juga didatangkan dengan kekemasan gerbang roda dan lapisan pada pintu yang sama dengan warna badan. Ia turut didatangkan dengan roda aloi M 19-inci, spoiler belakang BMW M, dan dua paip ekzos dengan kekemasan krom berkilat. X2 juga direka dengan BMW M Sport Suspension, yang direndahkan sebanyak 10 mm untuk keselesaan pemanduan.

Di dalamnya, X2 juga berkongsi binaan kejuruteraan seperti papan pemuka X1. Namun ia memang cukup bergaya, dengan penampilkan konsol tengah dan beberapa penampilan premium termasuk jahitan kontras dan material yang digunakan iaitu Sensatec, gentian-mikro dan Alcantara.

Ia turut menampilkan roda stereng dengan butang pelbagai-fungsi, pendingin hawa automatik dua-zon dengan corong pendingin hawa untuk tempat duduk belakang, tempat duduk pemandu dengan larasan elektronik dan fungsi memori, BMW Head-up Display, paparan sesentuh 8.8-inci dengan fungsi Navigation Plus, Radio Media dengan empat-pembesar suara dan dua woofer, Extended Smartphone Connectivity dengan sambungan Bluetooth

Selain itu, ia juga ditampilkan dengan pencahayaan ambien LED bersama pilihan warna jingga, mint, bronze, biru dan putih. Ia turut menawarkan ciri praktikal untuk kegunaan seharian. Selain daripada Comfort Access System yang membolehkan pintu but dibuka secara otomatik, ruang but kenderaan ini juga luas dan berkapasiti 470 liter dan mampu dipertingkatkan sehingga 1,355 liter dengan pembahagian lipatan 40/20/40 di tempat duduk belakang.

BMW X2 juga menawarkan pelbagai seleksi sistem Driver Assistance kepada pemandu. Selain kawalan jelajah dengan fungsi brek, terdapat fungsi Park Assistant yang dapat membantu pemandu untuk memarkir secara selari. Park Distance Control dan kamera pandang belakang juga memudahkan pengendalian yang lebih tepat dan selesa.

Ia didatangkan dengan warna-warna yang baharu dan menawan seperti Galvanic Gold Metallic, Misano Blue Metallic dan Sunset Orange Metallic, manakala ruangan dalaman jentera ini yang serba hitam dipadankan dengan sulaman kelabu. Sports Activity Coupe ini juga boleh didapati dalam warna Black Sapphire Metallic dengan ruangan dalaman berwarna Magma Red yang dikontraskan dengan sulaman berwarna kelabu.

Ditawarkan pada harga atas jalan RM320,800 (tanpa insurans), ia juga hadir dengan waranti lima-tahun dan tanpa had perbatuan, Program Servis Berjadual Percuma dan Program Jaminan Tayar.