UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengumumkan “kempen servis istimewa” (nama lainnya adalah panggilan semula) untuk menukar modul inflator dalam sistem beg udara penumpang hadapan bagi beberapa model kenderaan. Panggilan kali ini melibatkan Toyota Vios, Corolla Altis dan Alphard yang dijual UMWT pada tahun antara Januari 2013, hingga Disember 2014 di Malaysia, dan kesemuanya ada sekitar 21,000 unit kenderaan.

Masalah pada inflator yang mahu ditukar ini adalah boleh terjadi degradasi pada penggeraknya apabila terdedah lama kepada kelembapan dan suhu tinggi, serta kitaran suhu tinggi. Inflator tersebut mempunyai penggerak ammonium nitrat lembap yang boleh menyebabkan modul tersebut pecah.

Jika perkara tersebut berlaku, serpihan besi akan menembusi beg udara apabila ia meletup dan boleh terpelanting kuat dalam kenderaan, sekaligus meningkatkan risiko kecederaan ataupun maut.

UMWT kini sedang mendapatkan alat ganti untuk penukaran inflator ini, dan apabila ia sudah tersedia, mereka akan memaklumkan kepada pemilik untuk membawa kenderaan mereka ke pusat servis Toyota yang berdaftar untuk ditukar. Kerja penukaran boleh mengambil masa antara satu hingga tiga jam, dan semua kos akan ditanggung oleh UMWT.

Mengambil berat terhadap keselamatan pelanggan, UMWT memanggil pemilik kenderaan yang terlibat untuk menghubungi mana-mana pusat servis berdaftar Toyota atau menghubungi 1800-8-TOYOTA (869682). Pemilik juga boleh memeriksa sama ada kenderaan mereka terlibat atau tidak dengan memasukkan nombor VIN kenderaan di laman web khas panggilan balik ini.