Beberapa hari lepas, Menteri Kementerian Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat (KWKPM), Datuk Seri Rohani Abdul Karim telah mengeluarkan cadangan untuk berhadapan masalah anak yang tertinggal dalam kenderaan. Semalam, timbalan menterinya pula mengeluarkan cadangan. Kali ini untuk berhadapan masalah rempit dan basikal lajak.

Seperti yang dilaporkan oleh Bernama, Timbalan Menteri KWKPM, Datuk Azizah Mohd Dun berkata, antara cadangan untuk mengatasi masalah ini adalah membuat silibus khas berkenaan undang-undang serta keselamatan atas jalan raya di sekolah, dan mengurangkan umur minimum untuk mengambil lesen kepada 14, daripada 16 tahun yang ditetapkan sekarang.

Menurut Azizah lagi, cadangan ini didapati semasa perbincangan yang dibuat 22 Mac lalu berkenaan isu sosial kanak-kanak serta remaja masa kini. Perbincangan itu dibuat untuk meningkatkan kesedaran terhadap bahaya lumba jalanan dan penggunaan basikal ubah suai.

Selain itu, Azizah juga ada menyatakan beberapa cadangan lain termasuk untuk yang sudah mempunyai lesen, iaitu mengehadkan waktu menunggang mereka kepada 7 pagi hingga 8 malam sahaja, dan hanya di dalam kawasan tertentu. Apa pendapat anda dengan cadangan menteri ini? Boleh dipakai atau sekadar mengeruhkan keadaan sahaja?