Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan bahawa sistem pengangkutan awam darat yang ada di Malaysia ketika ini jauh lebih moden dan cekap berbanding ketika di bawah pemerintahan pemimpin-pemimpin sebelum ini.

Beliau berkata, sebelum ini tiada keutamaan diberikan terhadap pengangkutan awam di darat dan sistem-sistem yang ada pula tidak disepadukan dan beroperasi secara berasingan, lapor Bernama.

“Fokus ketika itu lebih kepada kenderaan persendirian atau kenderaan penumpang yang ada di atas jalan. Maka, jalan jadi sesak, terutama di Lembah Klang.

“Pemilik (syarikat dalam sektor pengangkutan awam) beroperasi secara bersendirian. Ini menjadi antara kekangan terhadap pembangunan ekonomi negara,” jelas beliau. Najib yang juga merupakan Menteri Kewangan berkata langkah pencegahan telah diambil oleh kerajaan hari ini untuk memperbaiki situasi berkenaan.

“Sebagai contoh, situasi kesesakan trafik di Kuala Lumpur tidak seteruk sebelum ini selepas pembinaan MRT jalur pertama siap dari Sungai Buloh ke Kajang. Ketika ini, pembinaan jalur dua (Sg Buloh-Serdang-Putrajaya) dan jalur 3 yang sedang dirancang apabila siap nanti akan menjadi kemudahan pengangkutan yang sangat moden,” jelasnya.

Beliau juga menambah, perkhidmatan ETS turut menjadi semakin popular dalam kalangan pengguna, terutama bagi mereka yang tinggal di Tanjung Malim dan juga Ipoh, dan digunakan setiap hari. “Ini menunjukkan perubahan gaya hidup di Malaysia.

“Kualiti hidup secara langsung akan turut menjadi bertambah baik, serta nilai tanah di kawasan-kawasan luar bandar juga akan turut meningkat,” tambah beliau lagi.