Ya tuan-tuan dan puan-puan, nampaknya Proton telah mendedahkan perincian pertama berkenaan kelengkapan yang akan diberikan kepada SUV pertama mereka yang diasaskan dari Geely Boyue.

Menerusi video baharu kempen undian nama untuk SUV tersebut, Proton menyatakan ia akan diberikan tiga fungsi yang agak menarik bagi memobolehkan model tersebut bersaing dengan kompetitif iaitu fungsi kawalan yang boleh dibuat menggunakan suara (voice command), cruise control adaptif, dan juga paparan pada skrin yang menerima imej 3D dari kamera 360-darjah.

Jun tahun lalu, Menteri MITI Kedua, Datuk Seri Ong Ka Chuan menyatakan SUV ini bakal dijual pada harga di bawah RM100k, dan jika ia benar dijual pada harga sedemikian, fungsi-fungsi yang dinyatakan ini tentunya merupakan ciri yang amat berbaloi kepada pengguna.

Boyue merupakan sebuah SUV yang direka oleh bekas pereka Volvo, Peter Horbury. Ia merupakan SUV segmen-C dengan bentangan lima-tempat duduk, berukuran 4.5 meter panjang.

Unit janakuasa bagi versi keluaran Proton ini masih lagi belum didedahkan, namun untuk pasaran China, Boyue dijana dengan berberapa pilihan enjin termasuk 2.4 liter NA berkuasa 162 hp/210 Nm dan juga versi 1.8 liter turbo berkuasa 163 hp/250 Nm. Enjin-enjin tersebut dipadankan dengan sama ada transmisi enam-kelajuan manual atau automatik, bergantung pada pilihan enjin.

Dah undi nama yang akan diberikan pada SUV pertama keluaran Proton ini? Lawati PAUTAN INI untuk menyertainya kerana Proton menwarkan pelbagai hadiah yang bernial lebih dari RM100,000 tanpa sebarang pembelian diperlukan.