Bulan lalu Honda telah mengumumkan mereka akan merampas semula rekod mesin rumput paling laju di dunia menerusi yang jentera baharu dibina, digelar sebagai Mean Mower Mk.2. Terbaharu, satu lagi video pendek disiarkan, memaparkan mesin rumput berkenaan telah dihidupkan oleh pemandunya, Jess Hawkins, dan bersedia untuk memcahkan rekod tersebut.

Mesin rumput terbaharu ini dijana enjin 1,000 cc dari Honda Fireblade dan dirombak semula bagi menghasilkan kuasa 190 hp, serta digandingkan dengan kotak gear sequential enam-kelajuan. Transmisi tersebut turut menerima sentuhan semula dengan gear satu yang jauh lebih panjang, bagi membolehkannya mencatatkan masa pecutan 0-60 bs/j (0-96 km/j) dalam masa tidak sampai 3 saat.

Namun perubahan yang benar-benar membantu memperbaiki prestasi mesin rumput terkini ini adalah kedudukan tempat duduknya. Menerusi Mean Mower Mk.2, tempat duduk perlumbaan gaya go-kart dipadankan dan terletak sangat rendah pada casis bagi membolehkan geseran aerodinamik yang disebabkan oleh pemandu dapat dikurangkan.

Selain itu, mesin rumput berprestasi tinggi ini turut dipadankan dengan tayar perlumbaan dari Hoosier, pedal-box gaya-perlumbaan, roda stereng Sparco dan juga sistem brek dengan cakera berliang bersaiz besar – ia masih lagi mampu untuk memotong rumput walaupun diubahsuai berorientasikan kelajuan.

Jess Hawkins yang bakal menggalas tugas memandu mesin rumput ini pula sebenarnya adalah seorang pemandu go-kart handalan dan pemenang tempat kedua Mini Challenge Great Britain 2017.

Menyentuh kemampuannya untuk memotong rumput, menurut Honda, Mean Mower Mk.2 ini boleh digunakan untuk tujuan berkenaan tanpa had kelajuan seperti pada Mean Mower asal – bermaksud anda boleh memotong rumput walaupun pada kelajaun 100 bs/j. Bilah pemotong rumput berkenaan pula diperbuat dari material gentian-karbon, dan digerakkan dengan sebuah motor elektrik kecil.

Rekod mesin rumput paling laju di dunia buat masa sekarang dipegang oleh sebuah mesin rumput Stihl T6 yang diubahsuai sebuah syarikat dari Norway dengan menyumbat LS V8 dari GM. Mesin rumput berkenaan mencatatkan rekod kelajuan maksima 215.7 km/j, dan memadamkan rekod yang dicatatkan oleh Honda Mean Mower Mk.1 dengan kelajuan maksima 187.6 km/j.