Satu berita yang kami terima daripada pengedar eksklusif baru motosikal jenama Royal Enfield di Malaysia iaitu RE Motorcycles Sdn Bhd, model terbaru mereka, Himalayan kini sudah dibuka untuk tempahan pada harga antara RM38,000 ke RM40,000.

Harga sebenar motosikal tersebut masih belum dapat ditetapkan, dan ia perlu menunggu waktu pelancaran rasmi yang dirancang dilakukan pada pertengahan bulan Mei tahun ini. Walapun begitu, menurut wakil RE Motorcycles, beberapa unit sudah pun ditempah oleh pelanggan.

Royal Enfield Himalayan adalah sebuah model jelajah serba baru yang mula diperkenalkan secara global pada tahun 2015. Ia dikuasakan oleh enjin silinder tunggal L410 411 cc overhead cam, bersama sistem sejukan udara/cecair. Kuasa yang mampu dihasilkan adalah 24.5 hp pada 6,500 rpm dan 32 Nm tork pada 4,500 rpm. Transmisi pula menggunakan kotak gear lima kelajuan.

Reka bentuknya mengambil pendekatan rekaan sebuah motosikal dual-purpose; kedudukan yang tinggi, rim 21 inci di bahagian depan manakala belakang pula menggunakan saiz 17 inci. Ketinggian tempat duduk ialah 800mm manakala berat basahnya pula ialah 183 kg. Ia sebuah jentera yang direka untuk kegunaan pada permukaan yang pelbagai dan jelajah.

Antara ciri lainnya adalah sistem suspensi depan fork 41 mm, dengan jarak mendapan 200 mm, serta penyerap hentak tunggal di belakang, dengan jarak mendapan 180 mm. Pelindung angin di bahagian depan jentera ini adalah ciri standard dan begitu juga dengan kerangka untuk membawa beg barangan dibelakang; ia diperbuat daripada kimpalan besi biasa untuk memudahkan kerja-kerja baik pulih sekiranya perlu.

Lampu belakang motosikal ini menggunakan unit LED, sementara di depan hanya menggunakan lampu halogen biasa. Panel meter pula kekal menggunakan paparan analog, yang digandingkan dengan paparan LCD bagi bacaan odometer serta satu yang unik, kompas digital.

Di bawah syarikat pengedar eksklusif baru ini, satu pusat 3S Royal Enfield juga sudah dibuka di 33, Jalan 15/23, Taman Perindustrian Tiong Nam, Seksyen 15, Shah Alam, namun ia hanya akan dirasmikan hujung bulan ini.


GALERI: Royal Enfield Himalayan di GIIAS, Indonesia