Pusingan kelima perlumbaan MotoGP yang berlangsung di Perancis hujung minggu lalu menyaksikan pelumba negara, Hafizh Syahrin memungut lagi empat mata selepas menamatkan perlumbaan di tempat ke-12. Keseluruhannya kini Hafizh berada di tempat ke-17 dengan mata terkumpul 13.

Untuk perlumbaan di Perancis ini, Hafizh memulakan perlumbaan di petak ke-14 namun turun sehingga ke kedudukan ke-18 di awal perlumbaan. Walaubagaimanapun, beliau berjaya memotong beberapa pelumba dan ada juga pelumba yang berada di kelompok hadapan yang terjatuh.

Antaranya termasuk rakan sepasukan Hafizh iaitu Johann Zarco, Andrea Dovizioso, Andrea Iannone dan Tito Rabat. Turut gagal menamatkan perlumbaan di Perancis ini adalah Scott Redding dan Alvaro Bautista.

Sementara itu, melihat kepada kategori Moto2 pula, seorang lagi pelumba negara, Khairul Idham Pawi turut menunjukkan prestasi baik apabila berjaya memungut mata pertama beliau musim ini selepas menamatkan perlumbaan di tempat ke-15. Secara keseluruhannya, Khairul berada di kedudukan ke-25 setakat pusingan kelima ini.

Pengganti Zulfahmi Khairuddin yang berlumba untuk pasukan SIC Racing Team, iaitu Niki Tuuli sekadar menamatkan perlumbaan di tempat ke-22, manakala Adam Norrodin yang berlumba dalam kategori Moto3 pula gagal menamatkan perlumbaan.