Kalau anda memandu kereta elektrik atau plug-in hybrid, ini ada berita baik. PLUS Malaysia telah mengumumkan bahawa kemudahan mengecas kenderaan EV kini disediakan di R&R Ayer Keroh, di laluan arah Selatan.

Pengecas berkenaan yang boleh digunakan secara percuma, terletak di tempat parkir berdekatan Baskin Robbins. Ia telah berada di sana sejak Mac lalu untuk percubaan, dan kini terbuka untuk kegunaan umum.

Kemudahan ChargEV ini merupakan yang pertama menggunakan kuasa solar di Malaysia; ini bermaksud sumber kuasanya adalah 100% dari tenaga diperbaharui. Pengecas berkenaan diletakkan antara dua ruang parkir yang ada; satu sisi dengan soket pengecas 22 kW AC Type 2 dan satu lagi pula dengan pengecas 50 kW DC Chademo.

Ini merupakan satu perkembangan yang sangat baik. Jika anda perlu menggunakannya, jangan lupa untuk bertimbang rasa kepada pemandu lain yang mungkin mahu menggunakannya juga. Dan, lebih penting, sekiranya anda memandu kenderaan hibrid biasa atau kereta jenis lain, janganlah menghalang atau menggunakan ruang parkir berkenaan.