Semakin banyak teknologi baru yang dibangunkan untuk kenderaan, dan tidak lupa adalah untuk membantu meningkatkan keselamatan. Antara yang terkini adalah oleh Ford, iaitu satu sistem mengesan motosikal yang mencelah antara kenderaan, dan paten untuk rekaan sistem ini telah didaftarkan di Amerika Syarikat.

Walaupun sekadar satu paten yang didaftar, dan masih belum pasti sama ada akan dipasang pada kenderaan produksi, ia dilihat cukup berguna untuk memastikan keselamatan bersama atas jalan raya. Sistem ini menggunakan tiga kamera yang menghadap ke belakang, dan dapat mengesan motosikal yang berada di antara kereta pada jarak tertentu.

Apabila ada motosikal yang dikesan, sistem ini boleh menghantar maklumat kepada unit kawalan elektronik kenderaan, dan memutuskan sama ada sebarang amaran, brek atau tindak balas stereng akan dilakukan. Ia cukup berguna bukan sahaja bagi kereta biasa, malah juga kereta boleh gerak sendiri yang kini jumlahnya semakin bertambah atas jalan raya.

Seperti yang diketahui, motosikal yang mencelah antara kenderaan ada kalanya sukar dilihat, dan kepantasan mereka bergerak sukar dijangka. Dengan sistem ini, pergerakan dan keberadaan sesebuah motosikal dapat diketahui, dan diharap dapat menjadikan jalan raya lebih selamat.