Kementerian Pengangkutan mengarahkan syarikat pengendali bas ekspres supaya memastikan semua kenderaan dan pemandu mereka bebas daripada masalah termasuk saman tertunggak sebelum dibenarkan membawa penumpang.

Menurut menterinya, Anthony Loke Siew Fook, pemandu dan bas ekspres yang dikesan mempunyai saman tertunggak tidak dibenarkan meneruskan perjalanan walaupun membawa ramai penumpang untuk pulang menyambut Aidilfitri bermula esok sehingga 22 Jun depan, laporan Berita Harian.

Katanya, langkah itu adalah sebahagian daripada tindakan penguatkuasaan menerusi Kempen Keselamatan Jalan Raya dan Ops Bersepadu Sempena Perayaan Aidilfitri yang dilancarkan hari ini.

“Penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan membuat pemeriksaan di semua stesen dan terminal bas utama di seluruh negara dan semua rekod bas serta pemandu akan diperiksa. Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) turut menjalankan ujian saringan dadah terhadap pemandu bas.

“Tindakan tegas ini diambil supaya syarikat bas memandang serius isu keselamatan penumpang selain memastikan pemandu lebih berhati-hati di jalan raya,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran kempen dan operasi itu di Hentian Rehat dan Rawat Seremban arah Selatan pagi tadi.