Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, telah pun melancarkan kempen dan operasi bagi Ops Bersepadu sempena perayaan Aidilfitri dalam satu majlis yang dilangsungkan di Hentian Rehat dan Rawat Seremban arah Selatan, pagi tadi.

Kempen dan operasi bertemakan `pandu cermat, sampai selamat’ yang berlangsung serentak dengan Ops Selamat oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu, antara lain turut disertai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Agensi AntiDadah Kebangsaan (AADK), Angkatan Pertahanan Awam, bomba, Kementerian Kesihatan, MIROS dan syarikat konsensi lebuh raya.

Menurut Anthony, matlamat utama pelaksanaan kempen dan operasi itu adalah bagi mengurangkan jumlah kemalangan dan kadar kematian yang disifatkannya amat serius dan membimbangkan, laporan Berita Harian.

“Jumlah keseluruhan kemalangan jalan raya pada tahun lalu meningkat sebanyak 2.4% iaitu 533,875 kes berbanding 521,446 kes pada 2016. Keberkesanan Ops Bersepadu ini dapat dilihat berdasarkan penurunan kadar kematian sebanyak 5.76% sepanjang tempoh kempen dan operasi pada Aidilfitri tahun lalu iaitu 6,740 berbanding 7,152 (2016),” katanya.

Sepanjang Ops Bersepadu ini juga, had laju di jalan persekutuan akan direndahkan dari 90 km/j menjadi 80 km/j, manakala untuk jalan negeri pula had laju 80 km/j akan dikurang kepada 70 km/j. Kadar had laju ini berkuatkuasa sehingga 22 Jun dan akan dipantau menerusi operasi yang dijalankan.