Wakil Hyundai bagi menghadapi Honda HR-V, Toyota C-HR, dan Mazda CX-3 iaitu Kona kini telah pun dikesan berada di Malaysia. Gambar-gambar yang anda lihat ini diambil oleh pengguna Twitter bernama Finn di Mutiara Damansara, dan turut bersama corssover segmen-b itu adalah SUV Santa Fe dan juga Veloster Turbo Coupe generasi baharu.

Ketiga-tiga model tersebut memakai plat “Training Vehicle“, menunjukkan ia adalah unit-unit untuk latihan bagi pusat latihan jenama Korea tersebut di rantau ini yang terletak di Malaysia.

Sebelum ini, Santa Fe merupakan produk yang agak berjaya bagi Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) di Malaysia, jadi model generasi keempat dengan kod casis TM ini akan menerjah pasaran tempatan, berkemungkinan sebagai model CKD tidak lama lagi. Model ini telah membuat kemunculan sulungnya pada Februari lalu dengan rupa garang seiras adiknya yang lebih kecil iaitu Kona – yang juga dijangka akan dijual di Malaysia.

Walau bagaimanapun, Veloster generasi baharu berkemungkinan tidak akan masuk kepasaran tempatan kerana untuk model generasi sebelumnya, coupe dengan bentuk tersendiri berkenaan tidak mempunyai permintaan yang menggalakkan.

April lalu, kami telah melaporkan bahawa HSDM telah pun menghentikan jualan Sonata LF versi pre-facelift, Santa Fe generasi ketiga dan juga Veloster generasi sebelumnya, bagi digantikan dengan model-model terbaharu pada masa akan datang. Untuk Sonata, pasaran tempatan berkemungkinan akan menerima terus model generasi baharu kerana model facelift LF telah pun didedahkan diperingkat global lebih dari setahun.