Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah pun mengeluarkan data jumlah jualan serta pengeluaran kenderaan bagi bulan Mei 2018, dan kedua-duanya menunjukkan penurunan berbanding apa yang dicatat pada bulan April.

Bagi bulan Mei, 42,983 buah kenderaan telah didaftar, dan ini adalah 4,106 unit lebih rendah daripada bulan April, bersamaan dengan 9%. Menurut persatuan itu, penurunan jumlah jualan ini adalah disebabkan oleh pengumuman kerajaan untuk menghapuskan kadar GST, seterusnya membuatkan pelanggan menangguh dahulu pembelian.

Jualan pada bulan Mei 2018 juga adalah lebih rendah berbanding bulan sama tahun lepas, iaitu dengan penurunan sebanyak 7,611 unit, ataupun 15% daripada jumlah 50,594 unit yang dicatat pada Mei 2017. Untuk jumlah dari awal tahun kenderaan yang berjaya dijual adalah sebanyak 225,212 unit, bersamaan dengan penurunan 3.8% (8,968) daripada tempoh sama tahun lepas.

Untuk bulan Jun, persatuan itu menjangka jualan yang lebih tinggi daripada Mei memandangkan pelanggan kini sedang mengambil peluang daripada ‘cuti cukai’ yang diberi, ditambah lagi dengan pelbagai promosi dan tawaran bersempena musim Hari Raya.