Pengeluar motosikal dari Amerika Syarikat iaitu Indian Motorcycles telah mengesahkan bakal mengeluarkan model FTR1200 untuk pasaran awam pada tahun hadapan. Istimewanya berkenaan model ini, ia mendapat inspirasi daripada motosikal lumba flat track, tetapi masih boleh digunakan atas jalan biasa dan mematuhi undang-undang.

Sebelum ini, FTR1200 pernah dipertontonkan dalam versi konsep, iaitu semasa pameran EICMA pada tahun lepas. Dari waktu itu, Indian cuba mendapatkan maklum balas daripada orang ramai, dan kini keputusan telah dibuat untuk mengeluarkannya kepada pasaran awam.

Perincian lanjut berkenaan FTR1200 versi produksi tidak didedahkan, tetapi ia diberitahu bakal menggunakan kerangka trellis dan kuasa datang daripada enjin V-twin. Indian juga akan menggunakan sebanyak boleh gaya rekaan flattrack daripada FTR1200 Concept, tetapi ia akan dipastikan boleh diguna atas jalan biasa.

Selain daripada itu, FTR1200 ini juga akan dibina dengan inspirasi daripada model khas flat track keluarannya sejak tahun 2017 iaitu FTR750. Dalam perlumbaan di Amerika, model ini mendominasi carta pemenang dan digunakan oleh banyak pasukan yang bertanding.

Bagi menunjukkan mereka serius dalam perkara ini, beberapa orang penting dalam industri di sana telah dibawa untuk melihat sendiri FTR1200 ini dalam kawasan tertutup waktu acara Wheels & Waves. Melalui model ini juga, Indian berharap dapat membawa jenama mereka ke pasaran global.

GALERI: Indian FTR1200 Concept