Dalam satu post di Facebook, Grab Malaysia menyatakan mereka memberi keutamaan yang sama terhadap keselamatan pemandu-pemandunya jika dibandingkan dengan penumpang dan pengguna. “Keselamatan pemandu-pemandu kami adalah sama penting dengan keselamatan penumpang. Kami mengambil berat tentang perkara itu,” jelas Grab dalam kenyataan itu.

Perkara ini adalah susulan kepada satu kejadian di mana seorang pemandu Grab dibunuh selepas menyelesaikan satu tugas menghantar penumpang, baru-baru ini. Menurut satu laporan The Sun, lelaki berkenaan yang dikenal pasti oleh polis berusia 27 tahun dari Nilai, ditemui mati di tempat duduk belakang keretanya di sebuah tempat letak kereta di Gombak, Sabtu lalu.

Grab menyatakan beliau seorang pemandu yang “bekerja keras dan menunjukkan prestasi cemerlang”. Penumpang juga rata-ratanya sangat senang dengan perkhidmatannya. Grab mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan berhadap kepada sesiapa yang mempunyai maklumat tentang kejadian itu untuk tampil dan memberi keterangan kepada polis.

Syarikat itu tahun lalu telah memperkenalkan beberapa langkah keselamatan, termasuk menyediakan dashcam percuma kepada 3,500 pemandu yang memberikan prestasi terbaiknya diseluruh negara. Grab juga menambah fungsi butang “Kecemasan” pada aplikasinya dan memperkenalkan sistem telematik untuk mengesan tabiat memandu yang merbahaya.