AppleMark

Walaupun ada pihak-pihak seperti persatuan teksi yang menggesa agar perkhidmatan ride-hailing seperti Grab dimansuhkan, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke telah menjelaskan bahawa perkara itu tidak akan berlaku. Sebaliknya beliau akan melihat bagaimana cara untuk mengawal selia perkhidmatan itu agar menjadi lebih adil terhadap pemandu teksi.

Dalam satu laporan The Star, Loke menegaskan bahawa kerajaan komited untuk mewujudkan persaingan yang sama rata antara perkhidmatan teksi dan e-hailing. Untuk itu, undang-undang khusus berkaitannya akan diperkenalkan.

“Dalam mesyuarat kabinet hari ini, Perdana Menteri meminta Kementerian Pengangkutan untuk memastikan bawa persaingan antara teksi dan perkhidmatan e-hailing adalah saksama. Saya akan bertemu dengan SPAD dan meminta mereka mengemukakan cadangan berkaitan hal ini,” tambah beliau.

Loke turut menambah, pengumuman seterusnya berkaitan hal ini dapat dilakukan pertengahan Julai nanti. “Saya berharap pertubuhan teksi yang telah menyuarakan keresahan mereka terhadap perkhidmatan e-hailing ini dapat bersabar dan memberi ruang untuk pihak berkuasa menangani isu ini sebaik mungkin,” ujar beliau.