Perlumbaan pusingan kelapan MotoGP yang berlangsung di Litar Assen, Belanda hujung minggu lalu menyaksikan saingan mendebarkan bermula dari awal sehinggalah tamat sebanyak 26 pusingan. Awalnya, Marquez memulakan perlumbaan di petak pertama diikuti oleh Cal Crutchlow dan Valentino Rossi.

Walaubagaimanapun, sebaik perlumbaan bermula, saingan dalam kelompok hadapan cukup hebat sehinggakan ramai yang mengatakan ini adalah perlumbaan terbaik sepanjang musim 2018. Fokus kamera juga sentiasa di hadapan kerana hampir semua pelumba terhebat di dunia mengeluarkan kebolehan secara maksimum untuk memastikan kemenangan di litar ini.

Selain tiga pelumba yang sudahpun bermula di petak hadapan tadi, mereka turut diberi saingan oleh Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Maverick Vinales, Johann Zarco dan paling mengejutkan, Alex Rins. Dalam keadaan sebegitu juga, pelbagai insiden terjadi, tetapi ia dianggap sebagai sebahagian daripada lumrah perlumbaan.

Antara kejadian yang pasti akan diingati adalah Rossi telah melanggar bahagian belakang motosikal Lorenzo apabila pelumba yang menggunakan nombor 99 itu tergelincir sedikit dan hilang momentum. Dalam satu pertembungan lain, Marquez pula hampir terjatuh daripada motosikal apabila dipotong dari dalam oleh Rins.

Rossi pula ada beberapa kali mendahului perlumbaan, tapi disebabkan melakukan kesilapan dan terbabas (tidak jatuh), beliau telah terlepas kedudukan podium dan sekadar berpuas hati dengan tempat kelima apabila perlumbaan berakhir. Dalam beberapa pusingan akhir, Marquez berjaya mendapat tempat paling hadapan dan melarikan diri daripada pelumba lain, seterusnya membolot tempat pertama. Beliau kemudiannya diikuti Rins dan Vinales.

Bagi pelumba negara, Hafizh Syahrin, beliau memulakan perlumbaan di tempat ke-15, tapi tidak begitu lancar di awal perlumbaan. Sebaik pusingan pertama berakhir, beliau turun sehingga tempat ke-20 tetapi berjaya menamatkan perlumbaan di tempat ke-18. Tiada mata untuk beliau kali ini, dan masih kekal di tempat ke-17 secara keseluruhan.

Adam Norrodin pula, yang berlumba dalam kategori Moto3 sekadar menamatkan perlumbaan di tempat ke-21 manakala Khairul Idham Pawi dalam kategori Moto2 menghabiskan perlumbaan di tempat ke-17.