Walaupun sekadar khabar angin yang belum disahkan, tetapi itu sudah cukup untuk membuatkan ramai penggemar skuter lama rasa teruja. Dari sumber yang dengan dengan industri, ada ura-ura yang memaklumkan kepada paultan.org bahawa jenama skuter terkenal Itali, iaitu Lambretta ada kemungkinan masuk ke pasaran Malaysia.

Ini kerana, difahamkan ada pihak yang berminat untuk mengedarkan jenama motosikal terbabit di sini sudah mengadakan perbincangan dengan syarikat yang berpangkalan di Milan, Itali itu untuk mendapatkan hak pengedaran.

Tetapi, semuanya masih diperingkat awal dan belum ada apa-apa yang dapat disahkan lagi setakat ini. Tetapi, melihat kepada suasana pasaran motosikal tempatan kini, dengan semakin banyak model-model motosikal besar serta skuter premium yang ditawarkan dalam pasaran, ia memberi isyarat bahawa tidak mustahil perkara ini boleh berlaku – terutamanya untuk menjadi pesaing kepada jenama Vespa di sini.

Sumber lain dalam kerajaan pula mengukuhkan lagi khabar angin berkenaan, menyatakan perbincangan seumpama itu sudah pun berlangsung dan ketika ini hanya perlu diteruskan dengan urusan-urusan formaliti.

Lambretta mula mengeluarkan skuter pada tahun 1947, dimulakan dengan A Model, atau 125M, yang hanya dijual di Itali ketika itu. Ketika ini, terdapat tiga model dalam barisan skuter moden Lambretta – V50, V125 dan V200, dengan sub-model terdiri daripada Special dan Special Flex. V125 datang dengan enjin 124.7 cc sejukan udara dengan silinder tunggal, sementara V200 pula menggunakan enjin sama dengan kapasiti 168.9 cc.