Honda HR-V facelift 2018 sudah pun membuat penampilan di Malaysia, dan ia dipertontonkan awal sebelum pelancaran sebenar yang mungkin akan berlaku tidak lama lagi. Barisan penuh model yang akan ditawarkan di pasaran Malaysia masih belum diumumkan, tetapi unit pra tonton awal ini menunjukkan varian paling tinggi yang menggunakan lencana RS.

Tiada perubahan mekanikal yang diberi kepada model SUV kompak baru ini, dan ia masih lagi menggunakan enjin 1.8 liter SOHC i-VTEC 142 PS dan 172 Nm yang dipadankan bersama trasmisi CVT. Kebanyakan perubahan yang diberi adalah pada bahagian luar – di hadapan terdapat bampar, gril serta lampu utama dan lampu kabus LED baru manakala di belakang, bampar juga menggunakan rekaan baru, bersama grafik nyalaan lampu LED baru.

Varian RS ini juga menampilkan penggunaan kemasan krom gelap, serta beberapa bahagian lain yang diwarnakan hitam berkilat. Ia juga dilengkapi dengan rim 18 inci dua tona dan akan datang bersama kamera titik buta Honda LaneWatch. Untuk HR-V facelift ini, satu warna baru akan diperkenalkan iaitu Passion Red Pearl.

Selain kemungkinan perubahan kemasan dan fabrik yang diguna, bahagian dalam sepatutnya tidak banyak berubah, dan mungkin akan datang dengan sistem infotainmen skrin sesentuh baru memandangkan kamera undur akan diberi secara terus untuk semua varian. Bagi aspek keselamatan, semua varian HR-V facelift juga didatangkan terus dengan enam beg udara, tetapi sistem brek kecemasan autonomous City Brake Active System (CTBA) tiada pada model ini.