Selepas membuat pengumuman akan membentuk pasukan dan bertanding dalam kategori premier MotoGP pada tahun 2019, pasukan Petronas Yamaha Racing Team akhirnya mendedahkan pula barisan pelumba yang akan digunakan.

Untuk kelas MotoGP, pasukan baru ini akan menggunakan khidmat Franco Morbidelli yang sekarang adalah pelumba bagi pasukan EG 0,0 Marc VDS dalam kelas sama, dan seorang lagi adalah Fabio Quartararo, yang kini berlumba dalam kelas Moto2 untuk pasukan +Ego Speed Up Racing. Mereka masing-masing akah menunggang Yamaha YZR-M1 Spec-A dan Spec-B.

Morbidelli bukanlah seorang yang betul-betul baru dalam dunia perlumbaan kerana beliau sudah pernah menjadi pemenang Superstock 600 Championship pada tahun 2013 dan juara Moto2 pada tahun lepas. Dalam kelas MotoGP tahun ini, beliau sentiasa menjadi perhatian kerana selalu menduduki tempat 15 teratas.

Melihat kepada Quartararo pula, beliau pernah memenangi FIM CEV Moto3 Championship pada tahun 2013 dan 2014, dan mula bertanding dalam Kejuaraan Dunia pada usia 15 tahun. Bagi musim 2018, beliau sudah berjaya mendapat tempat di atas podium sebanyak dua kali, dan pastinya akan menjadi rookie yang menarik untuk ditonton dalam kelas MotoGP tahun hadapan.

Selain untuk kelas MotoGP, pasukan Petronas Yamaha Racing Team turut mengumumkan pelumba yang akan digunakan untuk kelas lain dalam kejuaraan dunia itu. Bagi kelas Moto2, mereka telah memilih Khairul Idham Pawi, yang sememangnya sudah terkenal dalam dunia perlumbaan Malaysia, sekaligus memberi makna kontrak beliau dengan pasukan Idemitsu Honda Team Asia akan tamat tahun hadapan.

Pergi kepada kelas Moto3 pula, pasukan ini masih mengekalkan Ayumu Sasaki sebagai pelumba, tetapi tempat Adam Norrodin bakal diganti oleh John McPhee yang berusia 24 tahun dan sudah mempunyai pengalaman dalam Moto3 selama enam tahun.