Jangan terkejut pula dengan nama model kereta ini; Kalashnikov CV-1. Ini bukan senapang, tapi sebuah model kereta elektrik. Macam nama senapang sebab pengeluar kedua-dua produk berkenaan adalah sama.

Dan Kalashnikov CV-1 ini merupakan sebuah prototaip kereta EV sepenuhnya, dengan jarak yang boleh dicapai ialah 350 km. Ia menggunaan bateri 90 kWh. Khabarnya, pecutan 0-100 km/j boleh dilakukan dalam masa 6.0 saat.

CV-1 ini memang sengaja direka untuk tampil mirip kepada model kereta Soviet era 1970an dulu, tapi dilengkapi dengan ciri moden seperti lampu utama LED. Malah, ia juga menggunakan tayar berprofil rendah. Selebihnya semua tampil dengan estetika retro.

Ini bukan kenderaan EV yang pertama dihasilkan oleh Kalashnikov. Syarikat berkenaan sebelum ini pernah mengeluarkan kenderaan EV lain seperti motosikal dan ATV. Kiranya CV-1 ini merupakan penawaran terbaru bagi barisan kenderaan elektrik yang dihasilkan.

Apa pun, versi produksi untuk model ini belum dinyatakan lagi. Mungkin juga bukan untuk jualan terbuka kepada pengguna umum, sebab biasanya Kalashnikov hanya hasilkan produk untuk kegunaan ketenteraan sahaja. Apa-apa pun, kita tunggu dan lihat nanti. Tapi, ada gaya tak CV-1 ini?