Penawaran model Volvo XC90 di Malaysia ditambah dengan satu lagi varian yang lebih rendah iaitu XC90 T5 AWD Momentum. Varian ini menyertai dua lagi varian T8 Twin Engine yang dilancarkan sebelum ini iaitu T8 Inscription dan T8 Inscription Plus.

Di bawah bonet varian T5 ini terdapat enjin petrol empat silinder turbo 2.0 liter yang mampu menghasilkan kuasa 254 hp pada 5,500 rpm dan 350 Nm tork pada antara 1,500 hingga 4,800 rpm. Kotak gear yang digunakan adalah unit AW TG-81SC lapan kelajuan daripada Aisin dan kuasa dihantar kepada semua tayar (AWD).

Melihat kepada prestasi, XC90 T5 AWD ini boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 7.9 saat dan mampu mencapai kelajuan maksimum 215 km/j. Tahap penggunaan bahan api pula berada pada 7.9 liter bagi setiap 100 km dan jelas ini adalah lebih banyak berbanding model plug-in hybrid yang mencatat 2.5 liter bagi setiap 100 km. Selain daripada itu, model T8 juga mempunyai lebih kuasa – 407 hp dan 640 Nm kerana ia menggunakan enjin hibrid dan mempunyai supercharger.

Seperti yang dinyatakan di atas, XC90 T5 AWD ini datang dalam trim Momentum, di mana ia mempunyai gril warna hitam berkilat dengan kelilingnya terdapat kemasan krom, serta bampar belakang tanpa bentuk petak untuk muncung ekzos dan kemasan krom pada keliling lampu kabus dan pemantul cahaya.

T5 Momentum ini juga tidak mempunyai kemasan di bawah pintu, manakala rim pula lebih kecil, iaitu menggunakan unit 19 inci dengan tayar saiz 235/55. Melalui varian ini juga anda masih akan mendapat lampu utama LED Illumination dengan lampu siang ‘Thor’s Hammer’ yang menjadi tanda unik jenama ini, serta fungsi Active High Beam dan pelaras automatik.

Pada bahagian dalam, papan pemuka varian ini menampilkan penggunaan kemasan Cross Brushed Aluminium, berbanding Linear Walnut pada Inscription. Tombol gear kristal buatan syarikat Sweden, Orrefors pada T8 telah diganti dengan unit biasa pada T5 ini, tetapi ia masih mempunyai butang pemula enjin dan pengawal bunyi audio dengan potongan kristal yang sama.

Senarai kelengkapan lain yang ada pada T5 Momentum adalah termasuk sistem infotainmen Sensus Connect dengan skrin sesentuh sembilan inci dan sambungan Apple CarPlay dan Android Auto, 10 pembesar suara, sistem audio 330-watt, panel instrumen Adaptive Digital Display 12.3 inci, pengawal pendingin hawa dua zon, tempat duduk balutan kulit, Comfort Seats, tempat duduk larasan kuasa untuk pemandu dan penumpang hadapan, corong pendingin hawa di baris kedua dan kamera undur.

Sistem keselamatan dan bantuan pemandu pula adalah sama dengan varian T8 Twin Engine, termasuk tujuh beg udara, Adaptive Cruise Control, City Safety dengan Front Collision Warning dan Pedestrian and Cyclist Detection dengan Full Auto Brake, Lane Departure Warning, Lane Keeping Aid, Blind Spot Information System (BLIS), Roll Stability Control dan Hill Descent Control. Turut diberi adalah sistem pemanduan semi-autonomous Pilot Assist.

Sebagai sebuah varian yang lebih rendah, harga XC90 T5 AWD ini juga lebih rendah iaitu RM373,888 tidak termasuk insurans. Sebagai perbandingan, dua lagi varian XC90 T8 dijual pada harga RM403,088 untuk varian Inscription dan RM413,088 untuk varian Inscription Plus.