Porsche 718 Boxster bakal menerima varian tertinggi baharu dalam bentuk Boxster Spyder, dan terdapat perkhabaran menyatakan ia akan digandingkan dengan penjana kuasa naturally-aspirated enam-silinder berbanding turbo empat-silinder.

Prestasi didatangkan dari enjin 4.0 liter enam-silinder dari 991.2-gen 911 GT3, walau pun diturunkan hingga 400 hp. Sebelum ini, model terdahulu dipadankan dengan enjin 3.8 liter yang menghasilkan kuasa 375 hp, cukup untuk kelajuan 0-100 km/j dalam 4.5 saat dan kelajuan maksimum mencecah 290 km/j, tetapi Boxster Spyder baharu sepatutnya akan menjadi lebih pantas.

Gambar spyshot di bawah termasuk dengan pelbagai sudut untuk jentera ini dalam beberapa kerangka prototaip, menandakan model baharu mungkin akan menerima versi yang lebih tegar berbanding Boxster Spyder generasi 981 sebelum ini.

Turut dijangka model Boxster paling berkuasa ini juga lebih ringan, walau bagaimana pun bahagian belakang (penghormatan untuk model asal 718 Spyder dari 60an) dan soft-top manual (untuk penjimatan berat) akan dikekalkan.

Selain itu, suspensi yang lebih keras dan rendah, chasis yang disemak semula dan sistem bantuan pemanduan Porsche akan ditampilkan. Boxster Spyder gen-981 turut akan dipadankan dengan transmisi manual enam-kelajuan, tetapi Porsche juga mungkin akan menawarkan PDK tujuh-kelajuan untuk kali ini.