Pada pertengahan Ogos lalu, Perodua memaklumkan pengeluaran model paling larisnya, Myvi baharu, terpaksa diberhentikan buat sementara waktu berikutan gangguan bekalan pada salah satu vendornya. Hal ini sekaligus mengakibatkan kira-kira 3,000 pelanggan tidak dapat mendaftarkan Myvi baharu mereka sebelum akhir bulan tersebut.

Terkini, jenama kereta nasional kedua ini memberitahu, sebanyak kira-kira 22,000 unit Myvi baharu yang masih lagi belum diserahkan setakat akhir bulan September. Walau bagaimana pun, syarikat tersebut kini menumpukan usaha mengurangkan tempoh menunggu para pelanggannya kepada jangka masa yang lebih wajar.

“Kami masih belum dapat memberikan tempoh masa penghantaran yang penuh, namun tenaga kerja di bahagian pengeluaran kami telah memulakan pengeluarannya dan seterusnya proses penghantaran akan bermula tidak lama lagi. Di sebalik isu yang tidak diingini ini, kami amat bersyukur kerana rakyat Malaysia masih terus menyokong Perodua. Kami ingin memohon maaf kepada para pelanggan yang terjejas kerana terpaksa menunggu,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.

Antara bulan Januari hingga September tahun ini, Perodua telah menjual 168,200 kenderaan – melibatkan kenaikan sebanyak 11% ke atas 151,600 kenderaan yang dijual dalam tempoh yang sama pada tahun 2017.

“Kenaikan jualan ini boleh dikaitkan dengan sambutan positif untuk Myvi baharu serta model-model kami yang lain – Axia, Bezza dan Alza – yang masing-masing terjual sebanyak 53,700, 38,100 dan 18,400 unit pada tahun ini setakat ini,” ujar Aminar lagi.

Bagaimanapun, Perodua hanya menjual kira-kira 9,500 buah kenderaan keseluruhannya pada bulan September lalu berikutan pengeluaran Myvi yang terpaksa dihentikan bermula daripada bulan Ogos disebabkan isu teknikal di salah satu vendornya.