Kawasaki ZX-6R diperbaharui – 136 PS, 70.8 Nm tork

Kawasaki ZX-6R diperbaharui – 136 PS, 70.8 Nm tork

Walaupun dijadualkan tampil secara rasmi di khalayak ramai semasa pameran AIMExpo di Las Vegas hujung minggu ini, Kawasaki telah mendedahkan awal model supersports mereka yang diperbaharui iaitu ZX-6R 2019. Penampilannya kini mirip seperti model sports Kawasaki yang lain dan semua lampunya menggunakan unit LED.

Enjin yang digunakan padanya masih lagi unit empat silinder sebaris berpenyejukan cecair 636 cc, dan kini mampu menghasilkan kuasa sebanyak 130 PS pada 13,000 rpm (136 PS apabila Ram Air beroperasi) dan tork berada pada tahap 70.8 Nm pada 11,000 rpm. Enjin ini juga mempunyai throttle body bersaiz 38 mm.

Antara kelengkapan baru yang dilengkapkan pada model ini adalah klac jenis Assist & Slipper, yang dapat memberikan tarikan tuil yang lebih ringan dan mengelakkan tayar belakang meloncat (hopping) apabila gear diturunkan secara agresif.

Selain daripada itu, quickshifter yang boleh digunakan untuk menaikkan gear juga diberikan secara standard pada ZX-6R 2019, dan nisbah gear transmisi enam kelajuannya dirujuk semula untuk memberikan tindak balas yang lebih baik pada tahap rpm rendah.

Pada bahagian suspensi, motosikal ini menggunakan unit yang boleh dilaras sepenuhnya depan dan belakang, dengan unit fork Showa Separate Function Fork – Big Piston (SFF-BP) 41 mm di hadapan dan monoshock yang disambung dengan Uni-Trak di belakang. Brek menggunakan set berkembar cakera 310 mm serta angkup Nissin empat piston di hadapan.

Kelengkapan lain yang ada pada ZX-6R 2019 adalah termasuk Kawasaki Traction Control (KTRC), tiga mod tunggangan, panel instrumen LCD/analog, kerangka aluminium twin-spar, tangki bahan api 17 liter, tinggi tempat duduk 830 mm dan berat keseluruhan 196 kg. Di Amerika Syarikat, ia dijual pada harga 10,999 USD (RM45,686) untuk versi dengan ABS dan ditawarkan dalam dua pilihan warna.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required