Melaka akan dipertimbang sebagai pusat operasi kereta nasional ketiga – Kerajaaan Persekutuan

Melaka akan dipertimbang sebagai pusat operasi kereta nasional ketiga – Kerajaaan Persekutuan

Seperti yang diketahui, kerajaan sedang serius terhadap projek kereta nasional baharu (NNCP) yang dijangka bakal muncul pada tahun 2020. Pastinya, projek ini memerlukan asas untuk bertapak, dan untuk itu Melaka telah menawarkan diri bagi dijadikan hab produksi projek tersebut.

Kerajaan persekutuan akan mempertimbangkannya, kata Menteri Pembangunan Usahawan, YB Mohd Redzuan Yusof yang turut menambah bahawa lokasi yang dipilih haruslah mempunyai infrastruktur dan usahawan yang cukup. “Di Melaka, saya rasa Alor Gajah adalah tempat yang sesuai,” katanya kepada wartawan pada Sabtu lalu.

Mohd Redzuan yang juga Ahli Parlimen Alor Gajah (juga di mana terletaknya kilang Honda Malaysia) menyatakan bahawa dua syarikat yang tersenarai dalam projek NNCP ini juga beroperasi di Melaka iaitu; syarikat penyelidikan komposit dan aero angkasa Composites Technology Research Malaysia (CTRM) dan pengeluar semikonduktor SilTerra.

“Jika lebih usahawan Melaka mahu membangun bersama, ia boleh jadi salah satu destinasi yang boleh dipromosikan kepada pelabur, tetapi terpulang kepada pelabur-pelabur bagi membuat keputusan dan kami tidak boleh memaksa mereka. Apa yang ada dalam negeri adalah sesuai dengan kereta nasional baharu, yang mana akan menggunakan material-material yang lebih maju,” katanya.

Melaka akan dipertimbang sebagai pusat operasi kereta nasional ketiga – Kerajaaan Persekutuan

“Untuk projek kereta nasional baharu ini, kita telah pun mempunyai industri sesuai yang boleh dibangunkan kepada hab industri automotif,” kata pengerusi komiti industri, perdangangan dan pelaburan Melaka Mohd Rafiq Naizamohideen, dan turut menambah bahawa kerajaan negeri kini sedang membuat persediaan bagi membawa wakil kerajaan pusat untuk melawat lokasi sesuai atau menghantar wakil negeri ke Putrajaya bagi menerangkan pilihan yang ada di Melaka.

Awal bulan ini, Mohd Redzuan telah pun mengumumkan garis masa bagi projek kereta nasional ketiga ini di mana nama bagi kereta berkenaan akan diumumkan akhir tahun ini, manakala prototaipnya akan dijangka akan disiapkan pada awal tahun hadapan, dan kemunculannya model produksinya akan keluar pada tahun 2020. Kereta tersebut dijangka akan menampilkan kebolehan semi-autonomous serta ciri-ciri keselamatan terkini, dan masih dikategorikan sebagai mampu milik.

Pengumuman projek NNCP ini adalah serentak jemputan Kementerian Perdangangan Antarabangsa dan Industri (MITI) kepada sektor swasta untuk projek berkenaan, dan hari terakhir untuk menghantarnya adalah hari ini. Menterinya, Darell Leiking mengatakan bahawa NNCP ini akan menyaksikan penglibatan ASEAN dan tidak akan bersaing dengan Proton dan Perodua minggu lalu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required