Pengeluar kereta Jerman dipelawa menyertai projek kereta nasional ketiga – Timbalan Menteri MITI

Pengeluar kereta Jerman dipelawa menyertai projek kereta nasional ketiga – Timbalan Menteri MITI

Pembuat kereta Jerman dipelawa untuk menyertai projek kereta nasional ketiga, ujar Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Timbalan Menteri, Dr Ong Kian Ming berkata terdapat banyak syarikat kereta Jerman yang berjaya dalam segmen kenderaan pemasangan tempatan (CKD) yang dilengkapi banyak kandungan yang diperbuat dalam negara, laporan Bernama.

“Sekiranya syarikat automotif Jerman berminat untuk meneroka peluang dalam projek kereta nasional ketiga ini, kita bersedia dan terbuka kepada cadangan mereka,” katanya sambil menambah akan membuat pengumuman mengenai sebarang kertas cadangan sama ada diterima daripada pembuat kereta Jerman.

Sementara duta Jerman di Malaysia, Nikolaus Graf Lambsdorff berkata jenama kereta Jerman adalah tidak asing bagi pengguna Malaysia.

“Empat pembuat kereta Jerman berhadap dapat memperluas perniagaan dan meningkatkan pengeluaran mereka di Malaysia. Mereka giat beroperasi di sini, bukan hanya menumpukan pasaran Malaysia malah negara jiran. Setakat ini, tiada cadangan atau pertanyaan minat secara rasmi daripada firma pembuat kereta Jerman untuk menyertai projek kereta nasional ketiga Malaysia,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required