4.03 juta saman AES yang belum dibayar sejak 2012 hingga 31 Ogos 2018 bernilai RM605 juta dibatalkan

4.03 juta saman AES yang belum dibayar sejak 2012 hingga 31 Ogos 2018 bernilai RM605 juta dibatalkan

Mungkin ini boleh dianggap berita gembira bagi anda yang memiliki saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang masih belum menjelaskannya, dan berita duka untuk anda yang telah membayarnya. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke telah mengumumkan semua 4.03 juta saman AES yang belum dibayar sejak 2013 hingga 31 Ogos 2018 telah dibatalkan, lapor Bernama.

Beliau berkata berdasarkan Pusat Data Bahagian Teknologi Digital, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), bayaran saman AES bagi kesalahan had laju dan langgar lampu isyarat yang dikeluarkan sebelum 1 September lalu adalah berjumlah RM605 juta.

“Saya telah mendapat kepastian daripada pihak pengurusan pusat data ini bahawa semua saman telah diputihkan daripada sistem. Ini bermaksud apa-apa saman AES sebelum 1 September lalu sudah tiada lagi dalam data,” katanya kepada pemberita hari ini.

4.03 juta saman AES yang belum dibayar sejak 2012 hingga 31 Ogos 2018 bernilai RM605 juta dibatalkan

Katanya, sebanyak 60,444 saman AES atas kesalahan melanggar had laju telah dikeluarkan sejak 1 Sept lepas sehingga 8 November lalu namun hanya 1,711 saman yang dijelaskan. Bagi tempoh yang sama untuk kesalahan melanggar lampu isyarat pula, beliau berkata sebanyak 4,575 saman AES telah dikeluarkan namun hanya 167 saman telah dibayar.

Menurutnya, sebanyak 1,190 kes saman AES telah dibawa ke mahkamah di Kedah, Perak dan Pulau Pinangsejak 1 September lalu namun tiga individu sahaja hadir ke mahkamah. Di mana waran tangkap akan dikeluarkan terhadap individu yang gagal hadir di mahkamah dan akan disenarai hitam daripada memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan sehingga saman AES dijelaskan.

Loke berkata JPJ akan mengambil tindakan tegas terhadap individu yang ingkar untuk membayar saman AES dalam tempoh 60 hari termasuk dihadapkan ke mahkamah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required