Walaupun musim perlumbaan MotoGP tahun 2018 baru sahaja berakhir, kehangatannya terus dirasa kerana sekarang sedang berlangsung pula sesi ujian untuk pasukan dan jentera baru tahun hadapan di Valencia, Sepanyol. Pastinya ia sesuatu yang menarik kerana banyak perubahan pelumba, pasukan serta jentera yang terlibat.

Bagi kita di Malaysia, 2019 bakal menandakan satu waktu yang bersejarah kerana Malaysia akan mempunyai satu pasukan sendiri dalam MotoGP hasil kerjasama antara Sepang International Circuit (SIC), Petronas dan Yamaha sebagai rakan kongsi utama, sekaligus menjadikan SIC mempunyai pasukan dalam semua kelas iaitu Moto3, Moto2 dan MotoGP.

Untuk kelas MotoGP, pasukan baru ini akan menggunakan khidmat Franco Morbidelli yang sebelum ini adalah pelumba bagi pasukan EG 0,0 Marc VDS dalam kelas sama (juga ditelah dinobatkan sebagai Rookie terbaik 2018), dan seorang lagi adalah Fabio Quartararo, yang sebelum ini berlumba dalam kelas Moto2 untuk pasukan +Ego Speed Up Racing. Mereka masing-masing akah menunggang Yamaha YZR-M1 Spec-A dan Spec-B.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, sesi ujian ini lebih fokus kepada memberi pelumba peluang mendapatkan rasa menunggang jentera baru, menyesuaikan diri serta meningkatkan kerjasama di antara setiap ahli pasukan yang terlibat. Pasukan ini diketuai oleh Datuk Razlan Razali sebagai pengetua, John Stigefelt sebagai pengarah dan Wilco Zeelenberg sebagai pengurus.

Untuk hari ujian pertama ini, Morbidelli cepat menyesuaikan diri dengan jentera dan selepas melengkapkan 40 pusingan di litar Valencia, beliau berjaya mencatat masa keenam terpantas. Quartararo yang akan masuk sebagai rookie musim hadapan hanya melengkapkan 38 pusingan dan berada di tempat ke-23 sebelum sesi dihentikan kerana hujan.