KLIMS18: SUV Perodua sedia diintai dalam kotak besar

KLIMS18: SUV Perodua sedia diintai dalam kotak besar

Kami sekarang berada di MITEC untuk acara Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2018, dan Perodua mempunyai sebuah model misteri serba baru yang disembunyikan dalam sebuah kotak besar. Tiada informasi yang didedahkan untuk model ini, selain daripada ayat “sesuatu yang menarik bakal tiba.”

Walaupun begitu, pada kotak tersebut terdapat beberapa lubang kecil yang ditebuk secara rapi dan pada beberapa bahagian, ia ditutup dengan kain tembus dalam. Dari situ, kami boleh memerhatikan, dan membuat spekulasi ini adalah SUV baru Perodua yang akan diperkenalkan nanti, dan menggunakan nama kod D38L.

Melihat kepada perinciannya, SUV Perodua ini seperti menggunakan asas Toyota Rush baru, tetapi nanti pasti akan ada perubahan rekaan seperti pada bampar, gril, roda dan sebagainya, demi membezakan ia dengan model Toyota tersebut. Model yang terdapat dalam kotak ini mempunyai lampu depan, lampu belakang dan cermin sisi yang sama seperti Rush.

Memandangkan bahagian atas kenderaan ini ditutup sepenuhnya, kami tidak dapat melihat bagaimana rupa di bahagian dalamnya. Walaupun begitu, memikirkan ia menggunakan asas Rush, kita boleh menjangka ia akan menawarkan sehingga tujuh tempat duduk. Bahagian dalam juga mungkin tidak banyak berubah daripada Rush, yang mana sekarang pun sudah kelihatan seperti mempunyai ciri Perodua seperti tempat sangkut barang dan soket USB di tempat duduk pemandu.

Untuk kuasa pemacunya, kemungkinan besar enjin petrol empat silinder 1.5 liter 2NR-VE akan digunakan, dan ini adalah unit sama yang menggerakkan Rush, Avanza dan Myvi. Pada Rush, enjin ini mampu menghasilkan 105 PS pada 6,000 rpm dan 136 Nm tork pada 4,200 rpm, dengan kuasa disampaikan ke roda belakang melalui transmisi automatik empat kelajuan.

Melalui sesuatu yang digelar seperti sebuah teaser ini, jelas Perodua tidak akan melancarkan SUV mereka, seperti yang pernah diberitahu oleh pengarah urusan jualan Perodua, Datuk Dr Zahari Husin dalam satu temu bual sebelum ini. Memandangkan hanya tinggal satu bulan sahaja lagi sebelum 2018 berakhir, kami menjangkakan SUV ini hanya akan dilancar tahun hadapan, tapi kita nantikan sekiranya ada maklumat terkini.

GALERI: Toyota Rush 1.5 S 2018

GALERI: Toyota Rush 1.5 G 2018

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required