Pengumuman harga baru mingguan bagi bahan api dengan sistem apungan – yang sepatutnya berlaku hari ini tetapi dianjak ke satu masa lain – bakal menyaksikan harga petrol RON 95 dikekalkan pada RM2.20 seliter, walaupun jika pasaran minyak mentah menjadikannya melepasi tahap itu. Ini dimaklumkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng seperti dilaporkan The Star.

Menurut Lim, sistem apungan ini berbeza dengan apa yang diamalkan kerajaan sebelum ini. “Kalau harga petrol turun, pengguna akan membayar harga yang kurang. Tetapi, sekiranya harga naik melepasi RM2.20, mereka tidak perlu khuatir kerana kerajaan akan menampung subsidi yang terlibat,” ujar LGE.

Beliau menjelaskan, pelaksaan harga apungan mingguan ditangguhkan atas desakan dan bantahan Persatuan Pengedar Petrol Malaysia (PDAM). Perdana Menteri, Tun M akan bertemu dengan mereka hari ini sebelum menentukan harga minyak baru, yang dijangka akan diumumkan selepas sidang kabinet hari ini.

Presiden PDAM, Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz menyatakan pendirian persatuan ini minggu lalu. “Sebagai pengedar, kami tidak dapat mengawal harga petrol. Misalnya, kami membeli petrol hari ini, jika kerajaan menukar harganya esok, kami terpaksa juga mengikut harga itu walaupun sebenarnya ketika dibeli, kami membayar harga yang lebih tinggi.

“Tidak seperti perniagaan lain yang boleh menetukan kadar keuntungan mereka sendiri, kami tak boleh, sebab semuanya tertakluk kepada kerajaan. Jadi, bayangkan jika harga turun setiap minggu, kami terpaksa menanggungnya (termasuk kerugian) empat kali sebulan,” jelas beliau.

“Kami bahkan tak boleh pun untuk mengurangkan pembelian stok; tangan kami terikat. Jika pengurangan harganya berlangsung secara beransur-ansur dan tidak memberi kesan kepada kadar keuntungan setiap hari, itu boleh ditolak ansur, tetapi kerajaan perlu berbincang dengan kami terlebih dahulu.

“Memang tak ada salahnya kerajaan ingin menurunkan harga minyak untuk kepentingan rakyat, kami sokong langkah itu, tetapi kami yang terpaksa menanggung kerugian setakat ini. Jika ini berterusan, susahlah kami,” jelas beliau dengan menyatakan bahawa kadar keuntungan pengedar ialah 10 sen seliter bagi petrol.

Sistem ini juga hanya untuk sementara, paling tidak sehingga sistem kad subsidi minyak RON 95 diperkenalkan bagi golongan B40 yang layak. Kaedah pelaksanaan agihan subsidi ini juga belum diperincikan lagi, selepas diumumkan ketika pembentangan Belanjawan 2019 lalu.