Hyundai Motor Company dan Kia Motors Corporation yang duduk di bawah satu syarikat besar Hyundai Motor Group telah menyiarkan satu video menunjukkan sistem mengecas dan meletakkan kenderaan secara sendiri terbaru mereka.

Melalui sistem ini ia memberikan pengguna lebih kemudahan dan tidak perlu membuang masa untuk berlegar-legar mencari ruang kosong untuk mengecas atau meletakkan kenderaan waktu pergi membeli-belah atau ke mana-mana sahaja bangunan.

Dalam video yang disiarkan itu, anda boleh melihat pengguna kenderaan elektrik boleh berhenti di pintu utama bangunan, kemudian melalui aplikasi di dalam telefon pintar, mengarahkan kenderaan itu untuk mencari tempat mengecas sekiranya tahap bateri rendah.

Kereta itu kemudiannya akan pergi sendiri mencari tempat mengecas di dalam bangunan itu, dan apabila sudah cukup, ia akan keluar daripada petak mengecas dan pergi pula mencari petak letak kereta biasa untuk meletakkan kenderaan. Apabila pemilik sudah selesai, mereka boleh memanggil kereta untuk mengambil mereka melalui aplikasi telefon.

Keseluruhan proses secara automatik ini dapat digunakan hasil komunikasi berterusan antara kenderaan elektrik, fasiliti tempat letak kereta, sistem pengecas dan juga pemilik kenderaan. Hyundai dan Kia sedang mengambil kira untuk mengkomersialkan teknologi ini bersama pelancaran kenderaan autonomous tahap 4 mereka pada tahun 2025.