Semasa Pameran Auto Antarabangsa Amerika Utara (NAIAS) 2019 yang akan berlangsung minggu hadapan, Infinti akan membawa sebuah SUV konsep elektrik yang dinamakan sebagai QX Inspiration. Sebelum ia didedahkan sepenuhnya, syarikat dari Jepun itu menyiarkan terlebih dahulu dua gambar bahagian luar.

Menurut Infiniti, kenderaan ini menggambarkan perancangan mereka untuk kereta elektrik prestasi tinggi, sambil memberi tanda kepada era baru rekaan baru Infiniti yang terhasil daripada teknologi baru. Rekaannya nampak lebih licin dan bersih; tiada bukaan udara pada gril kerana ia adalah kereta elektrik, lampu nipis, cermin sisi yang hampir tidak kelihatan, tiada pembuka pintu dan bumbung yang rendah.

Untuk bahagian dalam, walaupun belum ditunjukkan, Infiniti memberitahu ia adalah luas seperti lounge, hasil penggunaan platform kenderaan elektrik baru. Ada bahagian di dalam kabin yang dibuat dengan teknik tradisional menggunakan tangan, manakala pemilihan bahan pula mendapat inspirasi daripada keghairahan orang Jepun.

Pada tahun lepas, Infiniti telah menunjukkan kenderaan elektrik konsep yang hampir sama, iaitu Q Inspiration, tetapi itu adalah sebuah sedan empat pintu dengan bahagian belakang mempunyai pengaruh coupe. Bahagian dalamnya juga ringkas dan kemas, dengan terdapat skrin yang panjang pada papan pemuka, konsol tengah panjang sehingga ke penumpang belakang dan kemasan premium.