Anda mungkin sudah melihat banyak cadangan penyelesaian pengangkutan masa hadapan yang menggunakan kenderaan autonomous (gerak sendiri), namun Continental telah membawanya satu lagi tahap ke hadapan. Konsep yang dibangunkan oleh Continental ini menggabungkan kereta autonomous dengan robot kecil.

Ia adalah untuk servis penghantaran ekspres, di mana kebanyakan konsep yang ada sekarang cuma menunjukkan kereta autonomous yang boleh mengambil dan menghantar barang, tetapi masih memerlukan orang untuk mengambil barang tersebut secara sendiri apabila kereta itu sudah tiba.

Melalui konsep Continental ini, apabila kereta itu sudah tiba di destinasi, robot kecil akan keluar dari kereta dan menghantar pakej betul-betul di hadapan pintu atau masuk ke dalam bangunan. Selain lebih cekap dan mudah, ia juga menjamin keselamatan pakej yang mahu dihantar.

Untuk kereta autonomous itu sendiri, Continental sudah ada model sendiri yang digunakan dalam kawasan pejabat mereka di Frankfurt untuk membawa orang, dipanggil Continental Urban Mobility Experience (CUbE), tetapi untuk sistem penghantaran barang ini, bahagian dalamnya telah diubah.

Demonstrasi konsep ini turut ditunjukkan semasa pameran CES 2019 di Amerika Syarikat, dan robot kecil itu sendiri dikatakan padat dengan teknologi serta tahan lasak seperti barangan automotif, dan ia boleh mengesan manusia, halangan serta keadaan sekitar waktu bergerak.