Ford Explorer sebelum ini telah mengalami banyak perubahan penting. Model semasanya juga sudah beralih dari binaan body-on-frame kepada unibody, disamping menerima enjin turbocas buat pertama kali. Bagi tahun 2020, ia akan beralih pula kepada binaan pacuan belakang – yang dikongsi dengan Lincoln Aviator. Ini bakal mengembalikan keupayaan off-road dan menunda bagi model berkenaan.

SUV besar itu boleh menampung beban yang lebih banyak. Versi terbaru ini nanti akan ditawarkan dengan Class III Trailer Package, serta mempunyai kemampuan menunda dengan beban 2,400 kg sebagai ciri standard – dari dari 1,360 kg oleh model semasa. Model yang lebih berkuasa pula mampu menarik bebas sehingga 2,540 kg, lebih 12% dari model lama, dengan 2,270 kg.

Ia turut dilengkapi dengan Terrain Management System dengan tujuh mod pemanduan. Bagi varian pemanduan belakang, mod ini termasuk Normal, Sport, Trail, Slippery, Tow/Haul dan Eco. Model yang dilengkapi dengan sistem pacuan empat roda pintar akan menerima dua mod tambahan – Deep Snow dan Sand.

Pilihan enjin juga bertambah, dari barisan unit EcoBoost. Varian Standard, XLT dan Limited datang dengan unit 2.3 liter empat-silinder, dan dipadankan dengan transmisi automatik 10-kelajuan, menjana 300 hp dan 420 Nm tork. Varian Platinum pula menggunakan enjin 3.0 liter turbo berkembar V6, dengan janaan 365 hp dan 515 Nm. Turut akan diperkenalkan ialah model hibrid dan ST yang lebih berprestasi.

Dari segi dimensi, tidak banyak perbezaan diberikan; 5,050 mm panjang, 2,002 mm lebar dan 1,783 mm tinggi. Model baru ini hanya tiga milimeter lebih panjang dan lima milimeter lebih tinggi. Namun, jarak antara roda ada peningkatan ketara – tambahan 160 mm menjadi 3,025 mm. Ia boleh menampung penggunaan rim dari 18-inci hingga 21-inci.

Ruang dalaman ada pembaharuan dan direka semula. Ia kini datang dengan skrin sentuh lapan-inci dan sistem infotainmen SYNC 3, lengkap dengan radio satelit Sirius XM, Apple CarPlay dan Android Auto dan juga Waze. Turut ada ialah FordPass Connect yang menyediakan akses kenderaan jarak jauh dan hotspot WiFi kepada 10 peranti.

Sebagai pilihan, turut ditawarkan ialah pengecas pintar Qi, 14 pembesar suara, sistem bunyi premium Bang & Olufson 980-watt, sehingga empat slot USB, tiga output kuasa 12 volt dan satu soket 110 volt.

Ruang barang yang tersedia – dengan tiga barisan tempat duduk dinaikkan – ialah 515 liter. Jika barisan ketiga diturunkan, ia akan menjadi 1,356 liter manakala jika semua kerusi penumpang di belakang diturunkan, kapasiti ruang barangan akan menjadi 2,486 liter.

Dari sudut keselmatan, berikut ciri yang ada; sistem bantuan pemandu Co-Pilot360 Ford – termasuk di dalamnya Pre-Collision Assist dengan Automatic Emergency Braking, Blind Spot Information System dengan Cross-Traffic Alert, Lane-Keeping System, lampu tinggi automatik dan kamera undur yang boleh membersih dengan sendiri.