Ford Ranger 2019 yang baru dilancarkan ini adalah versi facelift bagi model yang sebelumnya. Tapi, ia bukan sekadar perubahan minor yang acah-acah. Ambil contoh versi Ford Ranger Wildtrak 2019; model ini datang dengan enjin 2.0L bi-turbo dan dipadankan dengan transmisi 10-kelajuan dengan Select Shift.

Ini berbeza dengan Ford Ranger Wildtrak sebelum ini, yang menjadi penawaran spesifikasi paling tinggi ketika itu. Ia menggunakan enjin diesel dengan kapasiti yang lebih besar, iaitu 3.2L dan dipadankan dengan transmisi automatik enam-kelajuan. Kalau tengok dari sudut janaan kuasanya pula, enjin baru ini walaupun kapasiti lagi kecil, kuasa yang dihasilkan sebenarnya lebih banyak berbanding enjin 3.2L lama.

Sekali pandang, memang kedua-dua versi ini nampak sama. Tapi kalau diteliti dengan lebih dekat, anda akan dapat lihat perbezaannya, selain daripada kapasiti enjin tadi. Tapi, anda tak perlu susah-susah ke bilik pameran dan belek sendiri trak pikap ini. Sebabnya, dalam video perbandingan ini, kami telah senaraikan semua perbezaan yang ada antara keduanya, baik dari segi rekaan mahupun dari aspek mekanikalnya.

Jadi, tenang-tenang saja dan tonton sampai habis video yang kami sediakan ini. Kemudian, bagi tahu yang mana satu anda rasa lebih menarik. Ok?