Kalau belum tahu, kami ada sediakan tiga video berkaitan Ford Ranger Wildtrak ini. Pertama, berkaitan model Wildtrak lama yang menggunakan enjin 3.2L. Kedua, ialah perbandingan antara Wildtrak 3.2L yang lama dengan Wildtrak 2.0L bi-turbo 4×4 yang baru. Dalam video yang ketiga ini, kami cuba pandu uji model barunya pula.

Bagi Wildtrak 2.0L 4X4, perbezaan paling ketara adalah pada bahagian enjin, ia menggunakan unit sama seperti Raptor, iaitu 2.0L Bi-Turbo yang digabungkan dengan transmisi automatik 10 kelajuan bersama ciri Select Shift, mampu menghasilkan kuasa sehingga 213 PS pada 3,750 rpm dan 500 Nm tork pada antara 1,750 hingga 2,000 rpm.

Jadi, betul ke gempak sangat prestasi enjin terbaru ini? Apa kelebihannya selain pertambahan kuasa. Selesa ke naik trak pikap yang harganya agak mahal ini? Jika anda pernah tertanya-tanya perihal yang sama seperti ini, jangan risau. Tonton video ini dan anda akan tahu banyak perkara tentang Ranger Wildtrak dengan enjin 2.0L bi-turbo terbaru ini. Cukai jalan macam mana pula?