Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) mengesahkan Malaysia dan Qatar sedang meneroka kemungkinan menjalin usaha sama dalam projek kereta nasional ketiga untuk Malaysia. Ini bertujuan memanfaatkan pelaburan Qatar dalam Volkswagen dan Audi.

Menurut MITI, baru-baru ini, menterinya, Datuk Darell Leiking, telah membincangkan potensi usaha sama itu pada mesyuarat dua hala dengan Menteri Perdagangan dan Industri Qatar, Ali Ahmed Al-Kuwari dan ketua pegawai eksekutif Qatar Investment Authority, Mansoor Ebrahim al-Mahmoud, di Davos, laporan Bernama.

Menurut kenyataan itu lagi, mesyuarat tersebut menyusul selepas kunjungan kehormat Perdana Menteri Qatar, Sheikh Tamim Hamad Al- Thani terhadap Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 6 Disember lalu

Malah MITI turut menjelaskan, objektif utama mesyuarat berkenaan ialah untuk meneroka potensi penyertaan Qatar dalam projek kereta nasional ketiga negara. Ia bertujuan untuk memanfaatkan pelaburan Qatar dalam automobil Volkswagen dan Audi yang mana Qatar juga secara positif mengalu-alukan idea itu dan mengulangi keperluannya untuk membincangkan butiran projek pembuatan bersama.

Darell juga menekankan bahawa Qatar meneliti kemungkinan bekerjasama dengan malaysia dalam sektor automobil lain seperti pelaburan dalam komponen automotif atau pengeluaran kereta elektrik.

Dalam masa yang sama, Qatar pula mengambil peluang menjelaskan kepada Malaysia terutama pembaharuan pelaburan termasuk kelonggaran pemilikan pelaburan asing yang mana pemilikan asing 100 peratus dibenarkan di Qatar dalam pelbagai sektor ketika ini. Bahkan Qatar menyatakan hasrat bahawa supaya lebih banyak syarikat Malaysia melabur di negara tersebut.