Tahun ini, dalam kancah perlumbaan MotoGP, Malaysia ada sesuatu yang istimewa untuk ditawarkan kepada peminat-peminat tegar sukan permotoran berkenaan. Sepang Racing Team (SRT) akan membawa nama negara untuk bersaing dalam ketiga-tiga kategori yang dipertandingkan dalam MotoGP.

Memperkenalkan jentera dan pasukan yang akan menggalas cabaran dalam musim terbaru nanti, jentera Petronas Yamaha SRT YZR-M1 bakal menyaksikan dua pelumba, Franco Morbidelli dan Fabio Quartararo berentap dalam kategori utama MotoGP.

Sementara itu, dalam kelas Moto2, pelumba negara, Khairul Idham Pawi – atau lebih mesra dengan nama Super KIP – akan menunggang jentera Petronas Sprinta Racing yang dikuasakan oleh enjin 765 Triumph. Bagi kelas Moto3 pula, Ayumu Sasaki dan John McPhee akan mewakili Petronas Sprinta Racing.

“Petronas Sepang Racing Team yang terlibat di dalam semua tiga kategori perlumbaan MotoGP ini merupakan pasukan satelit atau bukan pengeluar terbesar yang ikut serta. Kami telah berkembang kepada pasukan dengan kapasiti 50 individu dari pelbagai negara dengan penunggang yang mewakili lima negara – Malaysia, Itali/Brazil, Perancis, Jepun dan Scotland,” jelas CEO SIC, Datuk Razlan Ahmad Razali.

“Penglibatan Petronas dalam sukan perlumbaan bukanlah sesuatu yang baru, terutamanya di dalam Formula 1 dan MotoGP. Usahasama ini menandakan kehadiran penuh Petronas di dalam acara sukan lumba motosikal, dari peringkat akar umbi melalui Cub Prix sehinggalah kepada perlumbaan antarabangsa seperti MotoGP, Moto2 dan Moto3.

“Ini antara lain memperkayakan lagi penjenamaan global Petronas serta kerjasama teknologi yang terlibat, terutama dalam lapangan pembangunan bahan api dan pelincir,” jelas Presiden dan CEO Petronas, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin.

MotoGP tahun ini akan bertandang ke litar SIC dari 6-8 Februari bagi sesi ujian musim sejuk, sebelum ke Losail, Qatar bagi ujian musim sejuk terakhir dan kemudian memulakan kempen perlumbaan bagi musim 2019.