Baru-baru ini, Singapura telah mengeluarkan kenyataan berhubung kemungkinan tidak membenarkan kenderaan asing yang mempunyai sejumlah denda yang belum dijelaskan bagi kesalahan trafik, parkir atau pelepasan asap kenderaan daripada memasuki negara tersebut, mulai 1 April ini.

Susulan kenyataan tersebut, Malaysia mengambil keputusan untuk berbincang dengan republik berkenaan untuk mencari penyelesaian.

Dalam masa yang sama, Timbalan Menteri Luar Datuk Marzuki Yahya meminta dan menasihatkan mana-mana pihak pada masa ini agar tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh memberikan persepsi negatif kepada hubungan Malaysia-Singapura, laporan Bernama.

“Kita difahamkan bermula 1 April, larangan tersebut dikeluarkan dan saya rasa kita perlu ada perbincangan lanjut lagi. Kita ada kaedah tersendiri untuk berunding mengenai hal ini dengan pihak Singapura dengan perbincangannya akan dibuat serentak dalam mesyuarat bilateral dengan republik itu nanti, ” katanya kepada pemberita semalam.

Mengulas lanjut Marzuki berkata sebarang tindakan berhubung cadangan dan langkah berkenaan adalah bergantung kepada keputusan daripada kerajaan Pusat.