Selepas menghadapi waktu yang sukar dalam musim MotoGP 2018, pasukan factory Yamaha kini bersedia untuk menyahut cabaran tahun 2019 dan pasukan serta jenteranya telah didedahkan di Indonesia hari ini dengan tema “Beast Mode On“, memberi tanda mereka akan bersaing lebih garang.

Tahun ini juga menyaksikan pasukan factory Yamaha tidak lagi mempunyai kerjasama dengan Movistar sebagai penaja utama, sebaliknya diganti dengan Monster Energy Drink. Dengan itu, anda akan dapat melihat jentera tahun ini banyak menggabungkan warna hitam dan hijau dari Monster, serta warna biru daripada Yamaha.

Untuk pelumba, pasukan yang kini digelar sebagai Monster Energy Yamaha ini masih lagi menggunakan khidmat Valentino Rossi serta Maverick Vinales, yang mana pada musim 2018 masing-masing sekadar berada di kedudukan ketiga dan keempat setelah ia berakhir.

Selain daripada penampilan baru hasil daripada kerjasama dengan Monster, pasukan ini turut mengumumkan bahawa sepanjang tahun 2019, mereka akan meletakkan pelbagai slogan yang melibatkan cabang syarikat Yamaha di Indonesia, Vietnam, Filipina dan juga Thailand.

“Saya tidak sabar untuk memulakan musim baru. Ujian di Sepang dalam masa beberapa hari ini adalah sangat penting, kerana ia adalah peluang pertama untuk seluruh pasukan bekerja bersama-sama dan mencuba semua peningkatan yang telah dilakukan pada musim sejuk sebelum ini. Kami mahu melakukan peningkatan yang besar, jadi kami harus bekerja keras,” kata Rossi.