AppleMark

Sejumlah 2,100 teksi yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA/KLIA2) bakal dilengkapi dengan peranti pemantauan Smart AI menjelang hujung tahun ini, lapor Bernama.

Sistem berkenaan – yang merangkumi aplikasi, kamera definisi tinggi, pembesar suara dan butang kecemasan – adalah bertujuan untuk menambah baik kualiti perkhidmatan pemandu-pemandu teksi, jelas Presiden Petekma, Syahrir Abdul Aziz. Ia akan memantau dan merakam pergerakan pemandu teksi, dan akan disambung terus ke pusat kawalan, yang akan bertindak sekiranya ada kejadian yang tidak diingini berlaku.

“Pemandu akan sentiasa diperhatikan kerana tumpuannya adalah cara pemanduan mereka. Larangan merokok dalam kenderaan serta bertengkar dengan pelanggan juga perlu dipatuhi. Sekiranya keadaan menjadi semakin merbahaya, pusat kawalan akan memberi amaran terhadap tindakan yang boleh dikenakan terhadap pemandu. Sistem ini bahkan boleh memberhentikan kenderaan sekiranya keadaan bertambah buruk,”

AppleMark

“Bagi penumpang pula, Smart AI akan memastikan mereka sentiasa dilindungi daripada kejadian-kejadian yang tidak diingini melibatkan pemandu teksi, seperti diminta untuk bayar tambah lebih, diganggu atau dimarahi pemandu ketika dalam perjalanan dan sebagainya,” jelas beliau.

Syahrir memaklumkan, operasi sistem baru berkenaan akan dimulakan dengan 300 teksi, dengan pemasangan bagi teksi-teksi berikutnya akan dilakukan secara berperingkat. Menurut beliau, usaha itu – yang akan turut disertai dan disokong oleh Persatuan Pemandu Teksi, Limosin dan Pengusaha Kereta Sewa (Petekma) dan penyedia kelengkapan berkenaan, Teguh Tunggal – tidak akan melibatkan kenaikan kadar tambang teksi.

Ketika ini, tambang dari KLIA ke pusat bandar Kuala Lumpur bagi teksi bajet ialah RM83, sementara teksi premium ialah RM118 manakala bagi teksi mewah dan keluarga pula ialah RM233.