Ferrari telah mendedahkan imej rasmi bagi model terbaharunya, FB Tributo, menjelang penampilannya di Geneva minggu hadapan. Mid-rear-engined baharu ditawarkan bagi menggantikan 488 GTB dalam barisan jentera pengeluar tersebut dan ia dijanjikan peningkatan yang lebih optimum, daripada pengendalian dan dinamik pemanduan hinggalah keselesaan di dalamnya.

Dengan dimensi 4,611 mm panjang, 1,979 mm lebar dan 1,206 mm tinggi, menjadikannya lebih panjang (+43 mm), lebih lebar (+27 mm) dan lebih rendah (-7 mm) berbanding 488 GTB, dan ia juga lebih ringan – kurang 40 kg daripada 488 GTB, Ferrari berkata pilihan untuk beratnya sekitar 1,330 kg, iaitu 55 kg lebih ringan dari 488 Pista (1,385 kg).

Bentuk luarannya juga lebih tegang berbanding Tipo F142M, dan Ferrari berkata penggayaan ini adalah bahasa rekaan baharu yang bakal digunakan untuk masa hadapan. Perubahan bukan setakat pada rekaan, tetapi juga melibatkan peningkatan keupayaan aero, dengan menambahbaik 100% penjimatan aero dinamik berbanding 488.

Jentera ini juga menerima lampu utama melintang yang lebih kompak, yang disambungkan ke corong penyejukan brek baharu – dengan kombinasi pada luar bampar ini membolehkan pengaliran udara ditambah baik merentangi keseluruhan gerbang roda, juga tidak melibatkan peningkatan saiz untuk sistem brek bagi sealiran dengan kelajuan kereta yang dipertingkatkan.

Selain itu, S-Duct, yang diperkenalkan pada Pista, telah direka semula, dan kini menambah 15% keseluruhan peningkatan untuk downforce berbanding 488 GTB. Lain-lain elemen untuk pakej aero yang diadaptasi dari rekaan Pista turut membantu menguruskan kepanasan enjin – termasuk radiator hadapan rearward-angled dan corong udara enjin dinamik, yang diposisikan di sisi spoiler berbanding flank belakang.

F8 turut menampilkan skrin belakang Lexan besar, untuk meningkatkan visual ke bahagian enjin, dan ia kelihatan lebih moden serta menonjol.

Menerusinya, udara panas dapat diekstrakkan dari bahagian enjin tampa memberi kesan terhadap kecekapan blown spoiler, yang telah direka semula untuk meningkatkan downforce belakang. Lain-lain elemen baharu termasuklah kluster lampu berkembar klasik, dan juga bahagian belakang yang sama warna dengan badannya.

F8 masih menggunakan enjin F154 dalam variasi CD, seperti 488 Pista. Kuasa dari 3.9 liter V8 juga sama seperti Pista iaitu 710 hp (720 PS) pada 8,000 rpm dan 77- Nm pada 3,250 rpm.

Penambahbaikan mekanikal lain didatangkan dari versi terkini bagi Side Slip Angle Control, kini dengan versi 6.1, dan versi baharu bagi Ferrari Dynamic Enhancer (FDE+), yang boleh diaktifkan dalam posisi Race untuk pertama kalinya.

Imej luaran yang diberi turut mendedahkan kabin dengan kehadiran rekaan papan pemuka baharu, termasuk panel pintu dan konsol tengah yang disemak semula. Roda stereng baharu yang lebih kecil turut ditampilkan, bersama paparan skrin sesentuh penumpang 7.0-inci baharu.

F8 Tributo bukan satu-satunya sportcar yang diperkenalkan oleh syarikat ini pada 2019 – sebelum ini ada laporan menyebut supercar hibrid V8 enjin-pertengahan juga akan diperkenalkan pada tahun ini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai F8 Tributo kena nantikan pengenalan rasminya di Geneva.