Petronas Lubricant membuat kehadiran di Geneva Motor Show dengan pelancaran bendalir khas untuk pasaran kenderaan eletrik. Barisan produk baru yang diperkenalkan ini termasuk bendalir bateri Thermal iona untuk penyampaian kuasa elektrik yang lebih cekap, iona Integra untuk pengurusan geseran cecair dalam sistem pacuan dan gris bebola (bearing grease) iona Glide.

Pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Petronas Lubricants International (PLI), Giuseppe D’Arrigo berkata: “Perubahan global ke arah tenaga yang lebih bersih adalah satu peluang bagi kami untuk bekerjasama bagi mengurangkan emisi karbon, melalui penyelesaian yang boleh diakses oleh semua.”

“Dalam sektor automotif, pengeluar kelengkapan asli (OEM) sekarang perlu mematuhi pelbagai peraturan ketat dalam pengurangan emisi karbon. Di Petronas, kami sudah bersedia dan sentiasa memajukan penyelesaian teknologi bendalir kami untuk berhadapan cabaran seperti ini di masa hadapan bersama rakan kongsi kami,” tambah D’Arrigo.

Tahun lepas PLI telah mengumumkan penggunaan 75% pelaburan penyeledikan dan teknologi mereka ke arah inovasi untuk mengurangkan emisi karbon dan sebahagian daripadanya termasuk pengenalan pelincir Syntium dengan CoolTech baru untuk kenderaan hibrid, bendalir pemacu Tutela dan minyak asas unik kumpulan III+ ETRO+