Proton telah melancarkan pusat 3S pertamanya di Kluang, Johor, yang menampilkan warna Identiti Korporat Syarikat (CI) baharu. Pusat 3S yang dikendalikan oleh Street Car Sdn Bhd, telah dirasmikan oleh Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif Proton, dan turut dihadiri oleh barisan Pengarah Street Car dan ahli pengurusan kanan syarikat pengeluar kereta nasional pertama ini.

Street Car telah menjadi pengedar PROTON sejak sembilan tahun yang lalu, memulakan perniagaan sebagai pengedar cawangan 1S di Johor Bharu. Untuk mengembangkan lagi perniagaannya bersama Proton dan untuk memenuhi keperluan pasaran semasa bagi sebuah pusat sehenti, mereka mengambil keputusan untuk membuka sebuah cawangan 3S baharu di pusat bandar Kluang.

Dengan kos pelaburan berjumlah RM3.5 juta, berkeluasan sebesar 827 meter persegi dan dilengkapi dengan Wi-Fi percuma, ruangan minuman, ruang rehat pelanggan, empar petak penyelenggaraan dan empat pengangkat serta ruang parkir luas yang disediakan untuk pelanggan.

Menurut Soong Chai Huat, Pengarah Urusan Street Car Sdn Bhd, “Keputusan yang diambil untuk membuka cawangan 3S baharu di Kluang adalah satu keputusan yang mudah kerana kami mendapati tempat ini mempunyai potensi perniagaan yang besar. Sebagai seorang pengedar, saya melihat perubahan positif pelanggan terhadap Proton sejak pelancaran SUV X70. Ramai antara mereka yang telah mengulas tentang betapa kagumnya mereka dengan model tersebut dan bagaimana ciri-ciri pintar yang dilengkapi pada model itu adalah yang terbaik berbanding mana-mana pesaing yang lain.”

Setakat ini, Proton telah memiliki 75 cawangan baharu 3S/4S dan yang dinaik taraf telah beroperasi di seluruh negara. Jumlah tersebut meletakkan Proton menjadi yang pertama mempunyai cawangan 3S/4S yang paling banyak bagi jenama automotif di Malaysia.

“Untuk mengembangkan lagi perniagaan kami, kami memerlukan cawangan 3S/4S yang lengkap untuk beroperasi. Ini adalah penting kerana kami perlu memudahkan pelanggan untuk berkunjung ke cawangan kami bagi keperluan jualan dan servis yang diperlukan. Dari awal lagi, kami faham bahawa pelanggan merupakan keutamaan dalam keseluruhan perniagaan kami jadi setiap keputusan yang diambil adalah untuk memastikan kepuasan pelanggan yang optimum,” kata Dr. Li Chunrong.