Siang tadi, Proton telah menunjukkan secara rasmi model Proton Persona 2019 facelift terbaru kepada wakil media, dengan perincian segala pembaharuan yang telah dilakukan terhadap model segmen B generasi kedua itu, yang pertama kali diberi peningkatan sejak diperkenalkan pada 2016.

Lebih menarik, dari satu nota taklimat yang disampaikan itu menunjukkan perbezaan antara kos penyelenggaraan bagi model terbabit berbanding dua pesaing sedia ada. Dan, berdasarkan pemerhatian kami, jika melihat kepada saiz ruang barangan yang dilampirkan, ia merujuk kepada Perodua Bezza dan juga Honda City.

Angka penjimatan yang didakwa diberikan oleh Persona untuk tempoh penyelenggaraan lima tahun, secara puratanya kos yang perlu dibayar oleh pelanggan adalah sehingga 32% lebih rendah berbanding model pesaing yang dinyatakan.

Dalam tempoh berkenaan, Persona hanya memerlukan kos selenggara sebanyak RM3,051.91 bagi servis berjadual, berbanding RM4,287.71 bagi Bezza dan RM3,782.96 bagi City – masing-masing melibatkan penjimatan sebanyak RM1,235.80 dan RM731.05.

Untuk aspek sokongan lepas jualan dan juga servis bagi kenderaan Proton kini juga lebih menyenangkan dengan meningkatnya bilangan pusat 3S dan 4S; ketika ini sudah mencecah 75 premis. Ini adalah sebahagian daripada usaha Proton untuk meningkatkan prestasi khidmat lepas jualan jenama itu dan memperbaiki pengalaman pemilikan pelanggan ke satu tahap yang belum pernah dicapai sebelum ini.

KEMASKINI: Tempahan kilat atas talian Persona 2019 kini dibuka.

Proton Persona 2019 akan dilancarkan dalam bukan ini, bersekali dengan Proton Iriz 2019. Tempahan atas taliannya juga akan dibuka mulai esok hingga 22 Mac dengan nilai RM9.99 sahaja.

GALERI:Proton Persona facelift 2019 1.6 CVT Premium

GALERI:Proton Persona facelift 2019 1.6 CVT Executive