Nissan IMQ Concept telah pun dipertontonkan secara rasminya di Geneva Motor Show 2019. Ia menggambarkan teknologi termaju dan rekaan yang menjadi arah bagi generasi akan datang untuk crossover buatan Nissan.

Pengeluar kereta ini berkata IMQ adalah gabungan warisan Jepun dengan teknologi canggih, dan ia adalah reflek penggayaan Nissan yang menjadi peneraju dalam pembuatan crossover dengan “menolak batas-batas yang crossover Eropah boleh lakukan.”

Berukuran 4,558 mm panjang dan 1,940 mm lebar, tapi hanya 1,560 mm tinggi (82 mm lebih pendek dan 120 lebih lebar berbanding X-Trail), dimensi IMQ ini meletakkannya di tengah segmen C-crossover Eropah. Nissan berkata model yang dipamerkan ini adalah hala tuju baharu untuk bahasa rekaan jenama ini.

Ia dibangunkan dengan lambang Nissan, disambungkan ke gril V-motion, dengan pelaksanaan yang lebih halus, gril menegak ke bahagian hud dan melintang pula merentasi bampar hadapan untuk mencipta sudut yang utuh di hujungnya. Hud menampilkan potongan krom dan fender dari gerbang roda berada di seksyen tengah.

Pada bahagian belakangnya, garisan karakter menegak dari kluster lampu untuk memisahkan udara merentasi hingga bawah sisi, bagi menambahkan prestasi aerodinamik. Untuk hujung atas, kelihatan lampu “boomerang” signatur Nissan menghiasi sudut tersebut. Tailgate tinggal diletakkan di bawah fender belakang, senada dengan rekaan pada hud.

Turut kelihatan rabung 3D pada bahagian bawah yang gelap. Lapisan yang lebih terperinci – yang dikenali sebagai lamellas – membuatkan reka bentuk tradisional Jepun yang lebih rumit dan diperluaskan di seluruh kereta. Bahagian luaran turut dilengkapi roda 22-inci dengan “tayar pintar” Bridgestone Connect yang turut memberikan maklumat seperti beban tayar, tekanan, suhu, tahap cengkaman, kondisi tayar kepada pemandu.

Tema rekaan Jepun turut diserapkan ke bahagian dalam. Pintu IMQ berengsel di tepi luar dan apabila ia dibuka mendedahkan ruang futuristik, yang menampilkan empat tempat duduk yang boleh dinaikkan dari lantai lamella, yang memberikan pautan visual ke luar. Panel instrumen “sayap luncur” menguasai papan pemuka, dengan konsol tengah muncul dari bawah antara belakang tempat duduk hadapan.

Setiap hiasan tempat duduk ditampilkan dengan kemasan fabrik teknikal 3D dua-tona, bersama rekaan geometrik potongan laser diinspirasikan dari kerja kayu kumiko Jepun. Paten ini turut ditampilkan pada panel instrumen, kemasan pintu, juga dengan sentuhan metalik pada belakang tempat duduk. Lamellas juga disambungkan ke kemasan pintu dan sokongan perehat kepala.

IMQ dijanakan oleh e-Power generasi akan datang, sistem pacuan motor elektrik yang dibangunkan dari teknologi semasa pada Nissan Note dan MPV Serena. Ia memberikan kuasa 335 hp dan tork 700 Nm, yang disalurkan menerusi sistem AWD pelbagai-motor baharu.

IMQ menawarkan pelbagai teknologi tambahan Nissan. Ia dilengkapi dengan versi prototaip termaju bagi sistem bantuan pemanduan Nissan ProPilot, di mana ia membantu pemandu di jalan bandar dan lebuhraya. Ia merangkumi pengesan, radar dan kamera di sekeliling kereta, untuk mengesan keadaan jalan raya, trafik dan isyarat informasi.

Ia turut menampilkan teknologi Nissan Invisble-to-Visible (I2V) yang diperkenalkan di CES pada Januari lalu. I2V merupakan antara muka 3D yang menggabungkan alam maya dengan realiti. Dibangunkan oleh Nissan, ia membantu penumpang untuk melihat sesuatu yang mungkin di luar penglihatan mereka. Teknologi ini mampu membantu pemandu untuk melihat segenap sudut, termasuk punca kesesakan lalu lintas dan mengenal pasti laluan alternatif. Pemandu boleh ditemani dengan penumpang maya dalam bentuk 3D seperti avatar.

IMQ kedengarannya seperti cadangan yang serius, “Rekaan IMQ adalah gabungan tradisional dan moden yang dipengaruhi sentuhan gaya hidup Jepun dan menunjukkan ia adalah crossover masa hadapan yang dikuasakan oleh Nissan Intelligent Mobility. Bahagian dalaman dan luarannya kelihatan bersatu dengan baik, memberikan petanda arah rekaan kami yang mungkin akan digunakan pakai untuk model crossover generasi ketiga di Eropah,” ujar Alfonso Albaisa, timbalan presiden kanan rekaan di Nissan.