Bagi sesetengah orang, hanya ada dua kenderaan 4×4 paling ikonik pernah dihasilkan di dunia sehingga kini, dari pengeluar kenderaan Eropah dan direka untuk tujuan “belasahan” sejak penampilan terawal mereka dahulu – mana ada selain yang namanya Land Rover Defender dan juga Mercedes-Benz G-Class. Kedua-duanya ada “cult” yang tersendiri.

Ketika pengeluar Defender sedang bergelut untuk membayangkan semula model berkenaan dengan setiap unsur moden yang boleh diterapkan (setelah sekian lama hanya tampil tersangat minimal), Mercedes-Benz bagaimanapun tidak menghadapi masalah itu. Sekurang-kurangnya ketika kita melihat versi ini, Mercedes-AMG G 63 4×4.

Masih dengan reka bentuk kotak walaupun ini merupakan model serba baru, tetapi kelengkapan lainnya mencadangkan bahawa AMG G63 ini adalah “binatang” yang sama sekali berbeza dari model asasnya yang utilitarian yang telah menemui peminatnya sejak 1979 lagi. Perkenalkan, Mercedes-AMG G 63 dengan harga jualannya di Malaysia bernilai RM1,464,888.

Ia dilengkapi enjin 4.0 liter turbo berkembar V8 dengan janaan 585 hp pada 6,000 rpm dan 850 Nm dari 2,500 hingga 3,500 rpm, disalurkan kuasanya melalui kotak gear automatik AMG Speedshift Plus sembilan-kelajuan. Dari segi binaan pula, ia menggunakan pendekatan body-on-frame, tetapi kini 55% lebih kukuh dan 170 kg lebih ringan berbanding sebelumnya. Aspek suspensi diberi rekaan baru sepenuhnya oleh AMG.

Walaupun luarannya begitu setia dengan rekabentuk asal G-Class sebelum ini, lain ceritanya di dalam. Papan pemuka menempatkan sebuah skrin 12.3-inci, dengan tetapan lampu kabin berserta pilihan 64 warna dan juga corong pendingan hawa yang lebih moden dengan rekaan ala turbin. Kelengkapan klasik yang lain banyak juga yang masih dikekalkan, seperti pemegang sisi untuk penumpang serta suis besar untuk memilih sistem pacuan.

Selebihnya, tak ada perkataan yang dapat memberi gambaran setepatnya keunikan dan keunikan model ini, melainkan himpunan gambar-gambar yang kami sediakan ini. Terima kasih kepada dua jurufoto kami, Sherman Sim dan Patrick Seow, yang bertungkus-lumus menghasilkan semua gambar yang menarik, dan menyerlahkan lagi kelainan pada AMG G 63 ini. Selamat menikmati.